Prvak sveta u paraglajdingu vežbao sa tuđom opremom

Vrščanin Goran Đurković (27) na nedavnom takmičenju u Italiji postao je šampion sveta u preciznom sletanju paraglajderom na cilj. Osim toga što je taj rezultat najbolji u njegovoj karijeri, najbolji je ikada postavljen i u Srbiji, jer pre njega niko iz naše zemlje u tom sportu nije uspeo da se popne na svetski vrh. 

Na takmičenju u Torinu, na jezeru Aviglijan, održanom sredinom juna, a koje mnogi nazivaju i Vazduhoplovnom olimpijadom, Đurković je bio najbolji u konkurenciji 17 takmičara iz 13 zemalja. 

Takmičenje „World air games 2009“ bilo je pozivnog karaktera, što znači da je okupilo samo kvalifikovane takmičare, odnosno najbolje pilote sveta.
– Jača konkurencija nije mogla da bude. U samom početku svi su mi bili veliki konkurenti, a posle nekoliko letova to su bili takmičari iz Kine, Japana i Turske. Sa Kinezom sam se borio do samog kraja – ističe za „24 sata” Goran Đurković. 

Kako kaže, celog života se priprema za ovo takmičenje, pa mu je medalja sa svetskog prvenstva najdraža.
– Okačena je na najviše mesto u sobi – kaže Đurković. 

S obzirom na to da je angažovan kao koordinator sektora volontera na Univerzijadi u Vršcu, malo je nedostajalo da Goran zbog obaveza i ne otputuje u Torino.
– Zaista se zahvaljujem organizatorima Univerzijade jer sam od njih dobio slobodne dane kako bih mogao da odem na takmičenje – kaže Đurković. 

Njegov let do krova sveta nije uvek bio lak, jer je do kraja prošle godine leteo sa tuđom opremom. Svoju opremu, zbog finansijske situacije, nije imao.
– To mi ipak nije smetalo da postanem prvak Evrope, višestruki prvak države, osvajač mnogih nacionalnih kupova širom Evrope. Na sreću, krajem prošle godine čelnici opštine 
Vršac obratili su pažnju na moje uspehe, i na moj klub „Berkut” pa sam od njih dobio i krilo za letenje sa kojim sam postao prvak sveta – kaže Đurković. 

Iako se čini da više nema šta da osvoji, jer je na svim takmičenjima koja se organizuju u ovom sportu osvajao prva mesta, Đurković kaže da bi, uz prave sponzore, mogao da postigne još bolje rezultate. 

www.24sata.rs

Pogledajte još