Student iz Engleske kreće pešaka na Severni pol

Devetnaestogodišnji Parker Lijatud koji je rođen u Kaliforniji ali se u devetoj godini preselio u Britaniju trenutno je zaokupljen pripremama za put na Severni pol dugačak oko 640 klometara.

Ukoliko uspe da za 22 danas stigne na mesto na koje je planirao, oboriće svetski rekord u najbržem prelasku sa kontinentlne obale pešice na Severni pol.

On bi tako bio i najmlađi muškkarac učesnik ekspedicije kome bi to uspelo, iako je bilo i mlađih ženskih osoba od njega kojima je to polazilo za rukom u prošlosti.

Ovaj tinejdžer kaže da je na ovaj korak bio motivisan mogućnošću da podigne svest o problemima koji su izazvani klimatskim promenama, više nego potrebom za iskušavanjem svoje fizičke izdržljivosti.

"Morao sam potpuno da promenim način razmišljanja i ponašanja i da radim kao prefesionalac, a zapravo nisam ni blizu nekog osrednjeg sportiste", rekao je mladić.

Citirajući Bena Sandersa, engleskog istraživača koji je nedavno krenuo na put do Južnog pola i nazad, kao njegovog uzora, mladić je rekao da je fizička obuka i spremnost nešto po čemu i nije baš poznat, ali da je sada potpuno spreman i sposoban da to preokrene u svoju korist.

S obzirom da planiranje puta u naporni plan pripreme i treninga od majmanje 3 sata dnevno zahtevaju ozbiljnu angažovanost, vrlo je verovatno da će za izvesno vreme ovaj hrabri student morati da prekine školovanje, ali će do polaska na put nastaviti sa pohađanjem predavanja iz geologije i geofizike.

Dok se bude nalazio na Antarktiku, izvodiće eskperimente i testove o promeni klime, uključujući i proveru rada lake meteorološke stanice po prvi put na kontinentu.

Pripreme za put se sastoje i iz provođenja noći u rashladnim komorama blizu Tauer Bridža, kako bi na javnom mestu pred što više ljudi predstavio svoju ideju.

Mladić iz Engleske priznaje da je malo nervozan i uznemiren pred put, koji će zajedno realizovati uz pomoć svog partnera Daga Stoupa. Put bi trebalo da završi do Božića i dodaje da smatra da je najbolji način da se izbori sa pritiskom taj da se pripremi najbolje što može.

"Nije me sramota da priznam da sam izuzetno nervozan, jer previše samopouzdanja na tako divljem i moćnom mestu kao što je Antarktik može biti kobno ", rekao je mladić.

Izvor: B92

Pogledajte još