Top 20 pesama iz devedesetih (VIDEO)

20. MC HAMMER – U CAN'T TOUCH THIS

Svi koji su odrastali početkom 90-tih sigurno se sećaju koji je bum napravio MC Hammer. 1990. godina je definitivno bila godina ove pesme, smešnih gaća i Hamerovog plesa. Zahvaljujući Hamer Dansu, spot za ovu pesmu je nagrađen za dve MTV nagrade, a bio je u nominaciji za još tri. Celi album je prodat u 18 miliona primeraka!

19. SOUNDGARDEN – BLACK HOLE SUN

Samo 15 minuta je bilo potrebno Krisu Kornelu da napiše Black Hole Sun, pesmu koja će postati jedan od najvećih hitova leta 1994. godine. Cornell je prvobitno mislio da se pesma neće svideti bandu, ali je pogrešio, pa je izdata kao treći singl sa bandovog četvrtog studijskog albuma Superunknown. Iduće godine, na Gramijevim nagradama Sound Garden je baš za ovu pesmu nagrađen nagradom za najbolju rock izvedbu.

18. LENI KRAVIC – FLY AWAY

Fly Away, četvrti singl s Kravitcovog albuma 5 iz 1998. godine je i do danas njegova najuspešnija pesma. Minijaturni osvajač ženskih srdaca je godinu počeo sa If You Can't Say No, I Belong To You i Thinking Of You, ali tek je Fly Away razdrmala mase. Idući singl, American Woman je takođe bio uspešan. Fly Away je držao broj jedan na top listama u SAD-u i Velikoj Britaniji, a Kravic je bio nominovan za Gramija u kategoriji najbolje muške rock izvedbe.

17. ROBI VILIJAMS - ANGELS

Sam Robi Villijams je utvrdio da mu je baš pesma Angels, četvrti singl sa njegovog debi albuma iz 1997. godine Life thru a Lens, spasila karijeru. Old Before i Die, Lazy Days i South of Border nisu postigli neki veliki uspeh, ali anđeli su očigledno bili uz Villijamsa. Pesma je postala veliki hit, a na Brit Awards 2005 je proglašena najboljom pesmom u poslednjih 25 godina! Zanimljivo, Istraživanje TV postaje Music Choice je pokazalo da bi baš ovu pesmu većina ljudi izabrala da im svira na sahrani!


16. OASIS - WONDERWALL

Noel Galager je bendov najuspješniji singl opisao kao pesmu o imaginarnom prijatelju koji dolazi i spašava ga od njega samog. Međutim, u vreme kada je pesma izašla 1995. godine, Galager je tvrdio da je pesma o njegovoj tadašnjoj devojci Meg Matjuz. Bez obzira o kome je pesma Wonderwall, pesma s drugog Oasisovog albuma (What's the Story) Morning Glory?, je bila veliki hit i lansirala je band iz Manchestera u sam vrh.

15. THE VERVE – BITTERSWEET SYMPHONY

Odlična pesma The Vervea, bazirana je na pesmi Roling Stounsa The Last Time, zbog čega je podignuto i puno buke, pa je pesma prozvana i plagijatom. Bila plagijat ili ne, Bittersweet Symphony, prvi singl s albuma Urban Hymns iz 1997. je osvojio Veliku Britaniju i Europu, a pesmu je pratio i odličan spot u kojem pevač Ričard Achroft pevajući se probija (i sudara s ljudima) prepunim ulicama Londona.


14. THE PRODIGY – SMACK MY BITCH UP

Izdata 1997. godine pesma Smack My Bitch Up, će zauvek ostati zapamćena po jednom od najkontroverznijih spotova svih vremena. Spot Šveđanina Džonasa Akerlunda je svojevremeno bio zabranjen u nekim zemljama, ali sve to je samo doprinelo popularnosti i pesme i Prodidžija. Smack My Bitch Up je inače bio treći i poslednji singl s albuma The Fat of the Land koji je uključivao i uspešne Breathe i Firestarter.

13. BRUCE SPRINGESTEEN – STREETS OF PHILADELPHIA

Philadelphia sa Tomom Henksom je bio prvi mainstream film kojie se uhvatio tematike AIDS-a. Film je imao veliki uspeh, a svoj doprinos je dala i fantastična glavna pesma, Streets of Philadelphia, koju je napisao i izveo veliki Brus Springstin. Te 1994. godine, pesma je bila veliki hit u svetu (posebno u Europi), a osim Oskara za najbolju originalnu pesmu u filmu, nagrađena je i sa četiri Gramija.

12. COOLIO – GANGSTA'S PARADISE

Pozajmivši akord iz Pastime Paradise Stiva Vondera, američki raper Kulio je 1995. godine stvorio megahit Gangsta's Paradise koji se našao na istoimenom albumu, ali još važnije i na saundtreku iz filma Opasne misli. Te godine je bio najprodavaniji singl u SAD-u, a nalazi se i na 69. mestu Billbordove liste najboljih pesama svih vremena! Sa 5,7 milijuna prodatih singlova, jedan je i od najprodavanijih singlova u svetu svih vremena!

11. FUGEES – KILLING ME SOFTLY

Grupa Fugees je izdala samo dva albuma, a njihov drugi album The Score je doneo nekoliko odličnih singlova od kojih se definitivno ističe Killing Me Softly. Lorin Hill je oduševila svojim glasom pa je Killing Me Softly harao listama širom sveta, dok je u Velikoj Britaniji bila najprodavaniji singl 1996. godine. Nakon uspeha albuma The Score, Lorin Hill je krenula sa solo karijerom pa su se The Fugess raspali.

10. SEAL – KISS FROM A ROSE

Betman zauvek se neće pamtiti po puno toga dobrog, ali hoće pesma iz filma - Kiss From a Rose. Originalno smeštena na drugi Silov album, Kiss From a Rose za svoj veliki uspeh može najviše zahvaliti upravo čoveku šišmišu. Godine 1995. bila je broj jedan na top listama širom sveta, a godinu dana kasnije na Gremi nagradama osvojila je nagrade za najbolju pesmu, album godine i muško izvođenje!

9. SANTANA FT. ROB THOMAS - SMOOTH

Tri Gremi nagrade - album godine, pesma godina i saradnja godine, osvojio je poslednji broj jedan hit Bilboardove Hot 100 liste u 90-tim, pesma Smooth. Pesma se prvobitno zvala Room 17, nakon čega je Tomas nanovo napisao neke delove teksta i preimenovao je u – Smooth.


8. U2 – ONE

Malo je poznato da je One pesma koja je spasila U2 od raspada! Nakon Rattle and Hum albuma, članovi banda nisu bili složni kojim pravcem krenuti, a tada je The Edge na gitari zasvirao akord koji će se kasnije pretvoriti u pesmu koja se nalazi na baš svim listama najboljih pesama svih vremena! One je izdata 1991. godine kao treći singl sa jednog od najboljih albuma svih vremena Achtung Baby, a sav prihod od pesme je išao za borbu protiv AIDS-a.

7. AC/DC – THUNDERSTRUCK

Kada se spomene australijski megaband AC/DC prva asocijacija će uvek biti Thunderstruck, legendarna pesma izdata 1990. godine kao prvi singl sa fantastičnog albuma The Razors Edge. Thunderstruck, i službeno proglašena najboljom australijskom pesmom svih vremena, je ujedno jedna od jedine dve pjesme nakon Back to Black albuma koju AC/DC redovno izvodi na koncertima. Navodno je nastala kada je avion u kojem je bio Angus Young pogodio grom.

6. RED HOT CHILI PEPPERS – UNDER THE BRIDGE

Osećajući se usamljenim, i razmišljajući o uticaju heroina na svoj život, Anthony Kiedis je napisao reči za nešto što će kasnije postati najveći hit četvorke iz Los Anđelesa. Pepersi su u to vreme radili na svom petom albumu Blood Sugar Sex Magik, ali Kiedis je smatrao da se Under the Bridge ne uklapa u njihov stil. Tek na nagovor producenta ju je pokazao, a pesma izdata 1992. godine je postala hit godine nagrađen sa nekoliko MTV nagrada.

5. THE CRANBERRIES – ZOMBIE

Baš kao i U2, i drugi veliki irski band, The Cranberries, u jednom od svojih najvećih hitova su kritizirali IRA-u. Pevačica grupe, Dolores O'Riordan, je Zombie posvetila Jonathanu Ballu i Timu Parryju, dvojici mladića koji su poginuli u bombaškom napadu IRA-e. Zombie, pesma besnog grunge stila i agresivnog teksta, nastala je za vreme turneje po Engleskoj 1993. godine, a izdata je godinu dana kasnije kao prvi singl na albumu No Need to Argue.

4. NO DOUBT – DON'T SPEAK

Da Gwen Stefani nije prekinula sedmogodišnju vezu s tadašnjim momkom, i članom banda, Tony Kanalom, do najuspješnije pesme grupe No Doubt nikada ne bi došlo. Don't Speak je izbačena 1996. godine kao treći singl, nakon Just a Girl i Spiderwebs, s albuma Tragic Kingdom. Bila je nominovana za pesmu godine na Gremi nagradama te se nalazi na Blenderovoj listi 500 najboljih pesama koje morate čuti.

3. NIRVANA – SMELLS LIKE TEEN SPIRIT

Mnogi je smatraju jednom od najboljih rok pesama svih vremena, ali bez obzira složili se ili ne, Smells Like Teen Spirit je definitivno najveća Nirvanina pesma, i pesma koja je bend iz Sijetla gurnula u sam vrh. Svetlo dana je ugledala 1991. kao prvi singl cenjenog albuma Nevermind, a video za ovaj singl je nagrađen sa dve MTV nagrade. Kobain je pišući pesmu htio da napravi pop pesmu u stilu Pixiesa, a kada ju je prvi put čuo basist Kurt Novoselic ju je nazvao „presmešnom“.

2. R.E.M. – LOSING MY RELIGION

Gremijem nagrađena Losing My Religion je bila prvi singl s albuma Out of Time iz 1991. godine. Svoj uspeh najviše može zahvaliti odličnom spotu, koji je nagrađen i sa nekoliko MTV Video Music nagrada, a zbog kojeg se pesma konstantno vrtela na tada izuzetno popularnom MTV-u. Za daleko najuspješniju R.E.M-ovu pjesmu zaslužan je gitarist Peter Buck, koji je vežbajući sviranje mandoline stvorio ovo remek delo!


1. METALLICA – NOTHING ELSE MATTERS

Moćna rock balada Metallice je treći singl s njihovog petog, istoimenog, albuma. Nothing Else Matters je napisao Džejms Hetfild dok je bio na telefonu sa svojom tadašnjom devojkom udaljenom hiljadama kilometara. Pjesmu je napisao samo za njih dvoje, ali kada ju je čuo bubnjar Lars Ulrich toliko ga je oduševila da su odlučili da pesma mora biti na albumu! Ova balada je do sada obrađena čak 40 puta, a s originalnom verzijom se može nositi još samo verzija s orkestrom koja se našla na albumu S&M.

Kult.com.hr

Pogledajte još