Zastave su podignute, baklja je upaljena

Ceremonija otvaranja 25. univerzijade u Beogradu opravdala je sva očekivanja, s obzirom da je teško bilo ostaviti utisak posle pekinškog olimpijskog spektakla. Upriličen je veliki broj dešavanja na novobeogradskim ulicama, a spektakularno je bilo i paljenje univerzitetskog plamena izvedeno Teslinom munjom.

U ranim popodnevnim časovima, na ulicama Beograda mogli ste da osetite pozitivne vibracije i sportski duh mladih sportista, koji su oduševljeno šetali gradom slikajući se na svakom ćošku. 

Prvi mečevi: volonteri protiv građana

U blizini Arene predstavljeni su sportovi i oprema za stoni tenis, džudo, mačevanje, vaterpolo, fudbal..., a volonteri Univerzijade pozivali su građane da se oprobaju u nekom od njih. 

Posetioce je zabavljao di-džej koji je muziku puštao sa bine smeštene u centru kružnog toka. U 17.00, krenuo je defile od 9.000 učesnika iz 140 zemalja koji je svečano označen ispaljivanjem konfeta. Kolonu je predvodio reprezentativni orkestar garde Vojske Srbije, a sportiste su pozdravili mnogobrojni građani kao i predstavnici FISU koji su bili smešteni na specijalnoj VIP tribini. Ispred tribine, nalazila se bina za voditelje, koji su najavljivali prolazak svake zemlje. 

Zastave prijateljstva

Zanimljivo je bilo videti različito dezenirane dresove i uniforme zemalja učesnica. Neki od njih, recimo (old_image)Portugal, nosili su zastavu s natpisom "Hvala, Beograde", dok je Urugvaj nosio parolu "Hvala, Srbijo - Urugvaj te voli". Ipak najviše pažnje izazvao je Tajland s natpisom "Samo sloga Srbina spasava". Najveći šou napravili su sportisti iz Švajcarske kada su na semaforu ispred Arene posedali na pod čekajući da se upali zeleno svetlo kako bi prošli. Genijalno nema šta! 

Baklja na ulicama Beograda

Na drugoj strani grada, sa Studentskog trga, tačno u 19.55  krenula je Univerzitetska baklja preko Knez Mihailove, Kalemegdana, pristaništa, Brankovog mosta do Arene. Baklju je u salu uneo Mirko Đorđević, student molekularne biologije, a čast da zapali plamenik ispred Arene koji će goreti do kraja Univerzijade, imao je odbojkaš Borislav Petrović. Ceremoniju je proglasio otvorenom premijer Srbije Mirko Cvetković, kome je društvo u loži pravio predsednik Srbije Boris Tadic, kao i mnogobrojne ugledne zvanice i ambasadori. Onda je na red došlo polaganje zakletve, koju je u ime svih sportista položila nasa odbojkašica Ivana Đerisilo. 

Logika tela

U Beogradskoj areni, s novom svemirskom opremom, prikazan je pravi umetnički performans "Logika tela", kojom je predstavljena Srbija. U realizaciji ceremonije učestvovao je veliki broj studenata sa srpskih univerziteta. Uz naučnu fantastiku, sportske pokrete, ređale su se tačka "Planete", "Ubrzanje", "Agresivnost", "Misli o znanju", tačka posvećena Milutinu Milankoviću, tačka "Veslanje" uz muziku pesme "Stani, stani Ibar vodo". 

Ceremonija otvaranja Univerzijade delo je NGiO tima. Producent Nevenka Gojković okupila je ekipu mladih stručnjaka: spektakl su režirali Boško Đorđević i Đorđe Marjanović, umetnički direktor je Mladen Hrvanović, kreativni direktor novih tehnologija Dorijan Kolundžija, kreativni direktor digitalne animacije Predrag A. Milošević, dizajner svetla Vojkan Gostiljac, koreograf Mojca Horvat, scenarista Tanja Ilić, scenograf Goran Joksimović, a kostimograf Maria Jelesijević.

Zastave u Univerzitetskom selu su podignute. Baklja je zapaljena. Univerzijada može da počne.

Tekst: Jelena Antonijevic
Foto: Marko Risović

Pogledajte još