Lazar Krstić i Jorgovanka Tabaković u poseti SAD

Guvernerka Narodne banke Srbije Jorgovanka Tabaković i ministar finansija Lazar Krstić nastavljaju danas u Vašingtonu sastanke u okviru redovnog godišnjeg zasedanja Međunarodnog monetarnog fonda i Svetske banke.

Tokom trodnevnih razgovora u MMF-u i Svetskoj banci najviše reči će biti o mogućem novom sporazumu sa Srbijom i programu Svetske banke od oko 400 miliona dolara.

Ministar finansija je nedavno izjavio da će Srbija razmotriti mogućnost pregovora o novom aranžmanu sa MMF-om, i poslednji sastanci u Beogradu sa predstavnicima te međunarodne organizacije deo su priprema za izradu budžeta za narednu godinu, kao i dugoročne fiskalne strategije do 2016. godine.

Direktorka Svetske banke za Zapadni Balkan Elena Goldstin izjavila je na početku zasedanja SB da je "veoma ohrabrena posvećenošću koju je Vlada Srbije pokazala u poslednjih mesec dana da uđe u reforme javnog sektora", i dodala da se na Zapanom Balkanu od sledeće godine očekuje umereni oporavak.

Ona je pohvalila srpsku vladu, istakavši da je mere vezane za reformu javnog sektora trebalo odavno izvršiti.

Prema njenim rečima, prognoze za Zapadni Balkan slične su evropskim prognozama, prema kojima se naredne godine očekuje umereni oporavak, koji će se nastaviti i u naredne tri godine.

Izvor: b92

Pogledajte još