Ublažite tegobe od virusa: Med i mleko, pa topla kupka

Kijanje, malaksalost, klonulost, bolovi u mišićima, pospanost, simptomi su koji najavljuju prehladu. Čim osetite pomenute tegobe primenite neki od lekovitih tretmana koji mogu da olakšaju bolest i ubrzaju izlečenje. Na prvom mestu uzimajte više tečnosti, a dnevnu dozu vitamina Ce povećajte na jedan gram. Odmarajte se što više i dosta spavajte, jer je poznato da san leči. Možete i da se inhalirate nad toplom vodom u koju ste dodali isceđeni limunov sok koji deluje kao prirodni antibiotik.

1. REDOVNO PROVETRAVANJE
- s vremena na vreme otvorite prozor i dozvolite da sveži vazduh ispuni sobu. Na taj način ćete sprečiti isušivanje sluznice, najvažnijeg odbrambenog mehanizma u organizmu. I pola sata pre odlaska na spavanje obavezno provetrite sobu, bolje ćete spavati.

2. TOPLA KUPKA
- pre spavanja pripremite toplu kupku, u koju ćete dodati različite soli za kupanje ili lekovito bilje. Ona će vas ugrejati i opustiti, a ujedno će se poboljšati prokrvljenost sluzokože što će pozitivno uticati na jačanje imuniteta. Kupka treba da bude topla, temperatura vode oko 38-39 stepeni i ne bi trebalo da traje duže od 15 minuta. Može da se koristi uvarak od jedne biljke ili više njih. Za pripremu kupke potrebno je 30-40 g suvog bilja koje se prelije sa 10 litara provrele vode. Ostaviti da stoji jedan sat, pa procediti i sipati u kadu. Može da se koristi cvet kamilice, borove iglice, listovi hrasta i breze, nana, žalfija, pelin, stolisnik...

3. SIRUP OD CRVENOG LUKA - osim mineralnih soli i raznih oligoelemenata, crveni luk je bogat vitaminima B1, B2, C, E, K, P kao i karotinom (provitaminom A). Zbog toga se koristi protiv razmnožavanja virusa, za rastvaranje sluzi, ali i da dezinfikuje bronhije. Sirup se priprema tako što se u 1,5 l vode doda 600 gr iseckanog crnog luka, 60 gr šećera i 1 kg meda. Kuvati na tihoj vatri oko tri sata. Skloniti sa šporeta i odmah sipati u zagrejane flaše i dobro zatvoriti. Uzimati po kašiku sirupa nekoliko puta dnevno sa toplim čajem, mlakom vodom ili mlekom.

4. MLEKO I MED - ova kombinacija je izuzetno ukusna, a istovremeno deluju smirujuće na upaljeno grlo. Ne zaboravite da med dodate u mleko tek kada se ono prohladi, kako se dragocene supstance iz meda koje su osetljive na visoku temperaturu ne bi uništile u vreloj tečnosti.

5. LIST LOVORA - mnogi ne znaju da list lovora i njegovo etarsko ulje imaju i lekovite osobine. Sadrži tanine, gorke materije, a u narodnoj medicini se koristi za iskašljavanje i izbacivanje sluzi iz organa za disanje, sprečava virusne, bakterijske i gljivične infekcije, kao i protiv bolova.

Recept za čaj: u litar provrele vode dodati 20 g listova lovora, skloniti sa vatre i poklopiti. Posle desetak minuta procediti i piti šolju čaja posle svakog obroka.

6. PROPOLIS - najbolje sredstvo protiv kašlja. Sadrži bogatu mešavinu vitamina B i minerala. U nekim slučajevima je dovoljna i kašičica meda pre spavanja da se umiri kašalj, a u med može da se doda i usitnjeni ili izgnječeni čen belog luka. Za uporniji kašalj preporučuje se čaj od lipe, a kod suvog kašlja najbolji je čaj od belog sleza, jer sluz stvara zaštitni sloj i vlaži sluznicu grla, smiruje podražaj na kašalj, ublažava upale i olakšava disanje.

7. INHALACIJA - udisanje toplih isparenja tradicionalno se koristi za lečenje prehlade, kašlja, začepljenog nosa i problema sa sinusima. Voda se zagreva do ključanja, skloni sa šporeta, sipa se kap eteričnog ulja ili se stavi određena količina lekovitih trava (kamilica, žalfija, bosiljak, nana i slično), glava se nagne nad posudu sa vodom i duboko udahne. Stručnjaci preporučuju da se prilikom ove vrste inhalacije ne stavlja peškir iznad glave. Za lečenje donjih disajnih puteva isparenja se udišu na usta, a za lečenje gornjih disajnih puteva isparenja se udišu na nos. Inhaliranja odraslih može da traje 10-15 minuta, a dece dva-tri minuta.

8. ĐUMBIR - ako volite ovaj začin ljutkastog ukusa možete da ogulite parče korena i da ga žvaćete, ili da pripremite čaj. U litar vrele vode dodati komad (oko 25 g) oljuštenog i na kolutove nasečenog đumbira (može i da se izrenda) i kuvati 15 minuta. Pred kraj ubaciti koru limuna koja će dodati intenzivan citrusni miris napitku. Kada se čaj ohladi, dodati sok od dva isceđena limuna i nekoliko kašika meda u zavisnosti od toga koliko sladak čaj volite da pijete.

9. ISPIRANJE GRLA
- grgljanje tečnosti u grlu može povoljno da utiče na nadraženo grlo. Grlo može da se ispira slanom vodom (sipati pola kafene kašičice soli u šoljicu tople vode) čajem od žalfije ili kamilice, natopljenim korenom belog sleza.

10. KIM
(Carum carvi) - deluje antibakterijski, sadrži etarsko ulje, tanine i sluz. Koristi se za sprečavanje prehlade, leči kašalj. Čaj za zaustavljanje virusa priprema se tako što se kašika kima prelije da 250 ml vrele vode i kuva na tihoj vatri pet minuta. Skloniti sa šporeta, poklopiti 10 minuta pa procediti. U još topao čaj dodati kašičicu cvetnog meda, promešati i piti.

Izvor: Novosti

Pogledajte još