Čović: Igramo Evroligu, a do skoro nismo postojali!

Košarkaši Zvezde u četvrtak dočekuju Lokomotivu Kuban na premijeri u elitnom klupskom takmičenju.

"Posle 14 godina igramo Evroligu, a do pre dve godine praktično nismo postojali. Dolazi nam izuzetno težak protivnik. Imamo pristojan tim, daleko ispod ostalih u grupi. Tačno je da novac ne igra, ali i igrači i treneri rade za pare. Mi u ovo takmičenje ulazimo potpuno rasterećeno. Ne možemo da očekujemo da odmah budemo u Top 16 fazi. Imamo period od pet godina da tako nešto napravimo", rekao je Čović na konferenciji za medije u prostorijama kluba na Malom Kalemegdanu.

On je istakao da bi trebalo "spustiti loptu" posebno nakon odličnog izdanja i ubedljive pobede (88:51) protiv Radničkog u Jadranskoj ligi.

"Nema mesta za euforiju, kao što nem mesta nervozi i psihičkom padanju. Odmah posle utakmice sa Širokim mnogi su počeli da smenjuju trenera, a mi se time nećemo baviti ove godine. Od sada ćemo ići postepeno, iz utakmice u utakmicu", rekao je Čović.

Tim sa Malog Kalemegdana je zbog ubacivanja predmeta na teren u prethodnoj sezoni u Evrokupu nekoliko puta kažnjavan.

"Evroliga ima svoje standarde i po pitanju kazni. Prošle godine smo platili 60.000 evra. Moj apel je da napunimo Arenu, napravimo sjajnu atmosferu, ali da ne napravimo neku glupost, štetu koja će koštati klub. Navijači su naš vrlo važan subjekt na svakoj utakmici i zato je važno da nas bude što više", poručio je Čović.

On je dodao da će svako ko bude želeo da gleda mečeve Crvene zvezde morati da kupi uzlaznice.

"Članovi uprave kupuju karte, pa tako moraju i navijači. Kupovinom karte se pomaže klubu. Jesmo siromašna zemlja, ali daleko smo i od standarda Evrolige da 60 odsto budžeta bude od ulzaznica. Arena nas po utakmici košta 35.000 evra, tu spadaju utakmica, treninzi kao i prepravke na tribinama", rekao je Čović.

Predsednik Zvezde je kazao da ga raduje učinak mladih igrača na startu sezone.

"Lepo je videti Ristića i Tejića kako igraju i kada znate da ste tu decu odgajali od 12. godine. Naš plan je da jednog dana napravimo prvi tim koji će imati isključivo decu iz Zvezdine škole", zaključio je Čović.

Pogledajte još