Nemački biskup pozvan u Vatikan na razgovor zbog rasipništva

Tvrdnje o izdašnoj potrošnji biskupa od Limburga Franca-Petera Tebarca van Elsta izazvale su kontroverze među rimokatolicima u Nemačkoj gde je Martin Luter pre pet vekova pokrenuo reformaciju kao odgovor na, kako je objasnio, zloupotrebe unutar crkve.

Portparol biskupije Limburg Martin Vind je za nemačku agenciju DPA danas rekao da se Tebarc van Elst nalazi u Vatikanu radi razgovora sa crkvenim zvaničnicima, ali nije naveo nikakve druge pojedinosti.

U centru te afere je iznos od 31 milion evra (42 miliona dolara) za izgradnju novog biskupskog rezidencijalnog kompleksa i renoviranje. Biskup je za list "Bild" rekao da je tim troškovima obuhvaćeno 10 projekata i da su oni uvećani zbog propisa o zgradama pod istorijskom zaštitom.
Protest protiv rasipnog biskupa u Limburgu

(old_image) Protest protiv Biskupa u Limburgu / Foto: AP

Tužioci Hamburga su prošle sedmice zatražili od jednog suda da odreže nepreciziranu kaznu tom biskupu zbog lažnog svedočenja u pretresu po tužbi koju je on podneo protiv časopisa "Špigl" koji je objavio da je putovao prvom klasom u Indiju da bi posetio siromašnu decu. Biskup je tada tvrdio da je putovao poslovnom klasom.

Sam papa Franja zagovara skroman životni stil i podstiče druge crkvene lidere da se tako ponašaju.

Nemački mediji navode da je kontroverza oko tog biskupa podelila katolički zajednicu u vreme kada ta crkva trpi zbog sve manjeg broja vernika.

Blic

Pogledajte još