Jesenji saveznici lepe kože: Nar, šljive, brusnice, bundeve

Šipak ili nar

Šipak ili nar bogat je antioksidansima, moćnim molekulima zaduženim za uništavanje slobodnih radikala koji uzrokuju starenje kože. On je pravi izvor vitamina C koji reguliše izlučivanje sebuma, poboljšava cirkulaciju i elastičnost, a samim time i tonus kože. Deluje protivupalno i smanjuje oštećenja nastala od sunca, akne i iritaciju. Šipak se jede svež, a koristi se i u kozmetičkim preparatima.

Jabuke

Jabuke obiluju bioaktivnim spojevima koji deluju protivupalno i pektinom koji čiste akne. One ujednačuju ten i koži daju blistav izgled, a zbog pektina su odličan izbor za masniju kožu. Mogu se koristiti kao maske, a jabuka na dan prevencija je raku kože, potvrdile su brojne zvezde.

Bundeva

Bundeva je bogata vitaminima A i C koji pomažu u obnovi kože i usporavaju starenje, a utiču i na rad lojnih žlezda odgovornih za pojavu akni. Ona hidrira kožu, a narandžasta boja dolazi od karotenoida, pigmenta koji usporava pojavu prvih bora. Maske od bundeve odlične su za svaki tip kože, smanjuju depigmentaciju, poboljšavaju teksturu i popravljaju oštećenja od sunca.

Brusnice

Brusnice su bogate hemijskim spojevima koji deluju poput pilinga na kožu, uklanjaju mrtve ćelije i čiste začepljene pore. One su bogate antioksidansima i deluju protivupalno, a maske na bazi brusnica najbolje su za kožu bez sjaja.

Prokelj

Prokelj je bogate vitaminom C koji podstiče proizvodnju kolagena zaduženog za elastičnost kože. One štite kožu od opasnog UV zračenja i vraćaju joj mladalački izgled, a najbolje ih je kuvati na pari i jesti kuvane zato što takve zadržavaju najviše vitamina i minerala.

Kruške

Kruške obiluju vlaknima koje usporavaju otpuštanje šećera u organizam, a šećer uzrokuje bore i opuštanje kože. One su takođe bogate vitaminom C koji ima anti-ejdžing svojstva i učvršćuje kožu, a koriste se u maskama i pilinzima.

Šargarepa

Baš kao i bundeva, i šargarepa je bogata betakarotenom, pigmentom koji kožu štiti od UV zračenja i bora. Maska od ovog povrća čisti mitesere i pore, a vitamini A i C vlaže kožu. Osim toga, poboljšava ten i vraća koži sjaj.

Šljive

Šljive, baš poput prokelja i krušaka, obiluju vitaminom C koji koži vraća mladolik izgled i povećava njenu elastičnost. One ublažavaju oštećenja nastala od sunca, a u maskama ih je najbolje mešati sa jogurtom i medom koji će pojačati njeno delovanje.

Cvekla

Cvekla je bogata vlaknima koja pružaju duži osećaj sitosti i uklanjaju štetne stvari iz tela. Time se sprečava pojava bubuljica, a osim toga cvikla koži vraća sjaj i izbieljuje je.

Krompir

Krompir sadrži prirodni biljni steroid, diosgenin koji ima protivupalna i anti-ejdžing svojstva. On podstiče proizvodnju kolagena, povećava elastičnost kože i obiluje vitaminima A i E koji ublažavaju bore i smanjuju ožiljke od akni.

Izvor: 24sata.hr

Pogledajte još