Krstić: Imamo plan, MMF ne mora da nam govori šta da radimo

"Nivo naših deviznih rezervi je takav da nam u ovom trenutku ne treba više od aranžmana iz predostrožnosti sa MMF. Hoćemo da uđemo u razgovore sa MMF jer bi to pružilo kredibilnost našoj politici. Nismo u situaciji da nam MMF i Svetska banka govore šta treba da radimo, nego dolazimo i kažemo šta nama treba da bismo uspeli da Srbiju postavimo na noge", rekao je Krstić za RTS.

Krstić, koji je u Vašingtonu sa guvernerkom Narodne banke Srbije Jorgovankom Tabaković razgovarao sa predstavnicima Stejt departmenta i Ministarstva finansija SAD, rekao je da su to bili "razgovori na najvišem nivou u poslednjih 10 godina".


"Naš cilj je bio da pokažemo zaokret u našoj politici i da iza toga stojimo jedinstveno. Strukturne reforme su više puta počinjane ali nisu završene i MMF i Svetska banka su nam otvorili vrata da nastavimo putem kojim smo krenuli"
, rekao je Krstić.

Krstić je istakao da je srpska delegacija, zbog zaokreta u ekonomskoj politici, naišla na pozitivne reakcije visokih zvaničnika MMF-a i Svetske banke.

On je dodao da je srpska delegacija imala i razgovore na veoma visokom nivou i sa Stejt dipartmentom i američkim Ministarstvom finansija. Sagovornici su, kako je konstatovao, primetili da su ekonomske mere Vlade Srbije stimulativne za strane investitore.

Krstić je istakao da su ekonomske mere Vlade Srbije zapravo fiskalna i ekonomska strategija.

"Imamo plan u ekonomiji koja je ključna za pridruživanje EU. Mere su stimulativne za privlačenje stranog kapitala i investitore, jer su oni ranije bili nesigurni i prvo su pitali da li postoji srednjoročni plan i znamo li šta radimo, a sada imamo jasnu sliku o tome"
, rekao je Krstić.

Jorgovanka Tabaković rekla je da Vladine mere nisu nimalo lake, nego su zahtevne i dugoročne.

"Kao što je rekla i direktorka MMF Kristin Lagard, srednjoročnost mera je minimum roka na koji moramo da planiramo, a program Vlade to sadrži. Izlazimo sa realnim ciframa, nije nam cilj da nekoga varamo ili zavaravamo o tome šta možemo i treba da uradimo"
, rekla je guvernerka Narodne banke.

Tabaković je rekla da su se eVlada u Beogradu nosi sa teretom nasleđenih grešaka, ali i teretom neispunjenih obećanja MMF-u i međunarodnim finansijskim institucijama.

Tokom trodnevnih razgovora u MMF-u i Svetskoj banci najviše reči će biti o mogućem novom sporazumu sa Srbijom i programu Svetske banke od oko 400 miliona dolara.

Direktorka Svetske banke za Zapadni Balkan Elena Goldstin izjavila je na početku zasedanja SB da je "veoma ohrabrena posvećenošću koju je Vlada Srbije pokazala u poslednjih mesec dana da uđe u reforme javnog sektora" i dodala da se na Zapanom Balkanu od sledeće godine očekuje umereni oporavak. Ona je pohvalila srpsku vladu, istakavši da je mere vezane za reformu javnog sektora trebalo odavno izvršiti.

Prema njenim rečima, prognoze za Zapadni Balkan slične su evropskim prognozama, prema kojima se naredne godine očekuje umereni oporavak, koji će se nastaviti i u naredne tri godine.


Blic

Pogledajte još