Pirot: Svaki drugi brak završi razvodom

"Razvela sam se posle osam godina braka. Pokušala sam sve, ali nije išlo. Ja sam radila od samog počeka, a muž nije. Imamo divnog sina koji je, nažalost, prošao kroz težak period jer smo se godinu dana sporili oko starateljstva. Kada nema dogovora, razvod preraste u dokazivanje. I posle dve godine od razvoda, još uvek se vučem po sudovima", kaže Piroćanka S. T. (32), za Blic.

Supružnici priznaju da je razvod težak i mukotrpan period kroz koji prolaze. Pedesetjednogodšnji Piroćanac N. P. ima dva propala braka i dvoje odrasle dece. U oba braka je bio po nekoliko godina.

Sa drugom suprugom zajednički život je bio nemoguć. Razveli smo se jer ona nije imala razumevanja za moje brojne obaveze i nije htela da mi pomaže u poljoprivrednim poslovima od kojih živimo. Posle ova dva razvoda osećam grižu savesti zbog dece koja ispaštaju - kaže on.

Poslednjih godina prekid bračne zajednice nastaje i zbog nasilja u porodici, koje je sve izraženije.

"Razveli smo se posle 20 godina braka zbog stalnog maltretiranja. Tukao me je svaki dan. Prijavljivala sam ga policiji, koja ga je opominjala. Nekoliko dana je miran, a onda bude sve po starom. Često se iživljavao na meni. Maltretirao je i decu"
, priča četrdesetogodišnja Piroćanka B. R.

Piroćanka srednjih godina A. M. priča da u njihovoj kući nikada nije bilo tiho i skladno.

"Muž kada dođe s vrata počne da me vređa. Sve se to odvijalo pred decom. Lomio je stvari po kući i gađao me. Odlučila sam da se razvedem"
, priča ova Piroćanka.

Direktorka Centra za socijalni rad u Pirotu Marija Vasić kaže da mladi ljudi koji stupe u brak često su nesamostalni, zavise od roditelja i to izaziva konflikte.

"Supružnici nisu spremni na toleranciju, otvorene razgovore, rešavanje problema, kao i to da saslušaju drugu stranu. Ranijih godina kritične godine za opstanak braka bile su od 7. do 10. godine zajedničkog života, dok sada nema pravila, raskidaju se zajednice i posle dve godine, kao i posle 20 godina"
, kaže Vasićeva.

Kada se supružnici ne razvedu sporazumno, a u porodici ima i maloletne dece, Centar za socijalni rad ima ulogu da sagleda problem i dostavi izveštaj sudu sa predlogom ko od roditelja može adekvatnije da se stara o detetu.

Blic

Pogledajte još