Telo srpskog studenta stiže danas iz SAD

Podsetimo, Vladan Jovanović (24) poginuo je u SAD u saobraćajnoj nesreći, u kojoj su povređena i dva mladića iz Srbije.

Porodica nastradalog mladića nije imala dovoljno novaca kako bi platila sve troškove prenosa tela, a medijima su kazali i da ih niko iz ambasade Srbije u SAD nije kontaktirao niti ponudio pomoć.

Takođe, ostalo je nejasno i ko će platiti troškove bolničkog lečenja povređenih mladića. Povodom pomoći roditeljima stradalog mladića pokrenuta je akcija prikupljanja novca kako bi telo Vladana Jovanovića (24) bilo prebačeno u Srbiju. Prijatlj i kolega stradalog Jovanovića i povređenih mladića Darko Kočonda kaže da se akciji prikupljanja pomoći odazvao veliki broj naših ljudi u Americi i da su naši studenti i tamo i u Srbiji formirali mrežu podrške.

Pomoć je najpotrebnija za lečenje Dušana Travice, čije je stanje i dalje komlikovano i u bolnici će ostati barem još tridesetak dana. Teško povređenog studenta iz Kule juče je posetio otac Anđelko, koji je u četvrtak otputovo u SAD.

Po poslednjim informacijama, stanje Travice je i dalje ozbiljno, ali je u poslednja dva dana vidan napredak koji ohrabruje. U njegovom slučaju, oporavak u čikaškoj bolnici će trajati sigurno još mesec dana zbog komplikovanih zahvata koje je imao na vratu i kičmi, dok se izlazak Gorana Šišarice iz bolnice očekuje u narednih nekoliko dana.

Našim studentima je nekoliko dana pre nesreće isteklo zdravstveno osiguranje koje se dobija uz radnu vizu, a dan lečenja u tamošnjoj specijalnoj bolnici košta između 2.000 i 3.000 dolara.

Izvor: Dnevnik, B92

Pogledajte još