Prošlo je godinu dana od Feliksovog skoka iz svemira (VIDEO)

Uspešnu realizaciju projekta prošle godine ste mogli da pratite u direktnom prenosu na televiziji, a Feliks je prilikom skoka sa 38.969,4 oborio tri rekorda.

Baumgartner je imao najbrži pad, pošto je dostigao brzinu od 1.357,6 km/h, slobodni pad sa najveće visine i najviši let balonom, a takođe je postao prvi čovek koji je probio zvučni zid samo u odelu.

Na projektu Red Bull Stratos radilo se nekoliko godina, a osmislio ga je upravo Baumgartner. Imao je pomoć najvećih stručnjaka, između ostalih i iz NASA, a mentor mu je bio Džozef Kitindžer, prethodni rekorder u slobodnom padu. U Kitindžerovom posedu ostao je rekord u dužini slobodnog pada, i to je jedini koji Feliks nije uspeo da nadmaši tokom skoka sa ivice svemira.

Na godišnjicu Red Bull Stratos projekta, premijerno će biti prikazan dokumentarac o Baumgartnerovom skoku. U tom dokumentarcu, koji će tokom naredna tri meseca moći besplatno da se gleda preko ovog linka, biće otkriveni novi detalji o tom poduhvatu. Dokumentarac sadrži nikad do sada viđeni snimci, a on takođe otkriva i dramu do koje je došlo, a usled koje je čitava misija bila u opasnosti.

Gledaoci će moći da vide dugo očekivane detalje koji su pratili Feliksovo zagrevanje vizira, a koje je umalo okončalo misiju, kao i intervjue i intimne anegdote čitavog tima, dok se prisećaju svog iskustva i izazova koje su prevazišli. Za potrebe filma napisana je i posebna pesma, pod nazivom “Oh Boy” grupe Portugal. The man.

U poslednjih godinu dana, Baumgartner je širom sveta govorio o svom iskustvu, a dobio je i brojne nagrade za svoj herojski poduhvat. Iako je još pod budnim okom javnosti, opasan posao je definitivno iza njega, a uskoro će se posvetiti svojoj novoj avanturi i pilotiranju spasilačkog helikoptera u švajcarskim Alpima

Izvor: B92

Pogledajte još
Ostavite komentar

Vaša e-mail adresa neće biti postavljena.