Naprednjak koji ima 6 funkcija i zaradu od 454.356 dinara

Đurđević, inače član Srpske napredne stranke, prema podacima sa sajta Agencije za borbu protiv korupcije, zaposlen je na Pravnom fakultetu kao vanredni profesor i prima mesečno 193.000 dinara, a povremeno je i član ispitnog odbora i ispitne komisije pri Ministarstvu pravde, za šta po ispitnom roku prima 55.000, odnosno 70.000 dinara.

Đurđević je i predsednik Republičke izborne komisije gde mu je mesečna plata 39.000 dinara, direktor Republičkog sekretarijata za zakonodavstvo, gde je plaćen 97.000 dinara mesečno, te član Nadzornog odbora javnog preduzeća „Službeni glasnik”, ali tu nema primanja.

Đurđević kaže za „Blic” da nije tačno da ima šest funkcija, već „samo tri”.

"Ne možete sve te poslove da računate kao javne funkcije. To se prijavljuje Agenciji zato što postoji obaveza da se prijavi svaki prihod. Član ispitnog odbora i ispitne komisije sam zahvaljujući profesuri. To su tela koja su sastavljena od uglednih pravnika, sudija, profesora,"
objašnjava Đurđević za naš list, i dodaje da je po automatizmu i član NO „Službenog glasnika”.

Na pitanje šta misli o ekonomskim merama koje se tiču smanjenja plata u javnom sektoru, on kaže:

"Pogodiće i mene, ali šta da se radi. Kada su nužne, moramo ih podržati," zaključuje on.

Upravo je Đurđević jedan od onih na koje je ministar finansija Lazar Krstić mislio kada je za „Blic” izjavio da državni funkcioneri neće više moći da sede u više fotelja i primaju više punih plata iz budžeta. On je najavio i da će za dva meseca biti završen registar u kojem će se naći svi koji primaju po nekoliko plata.

Naravno, pitanje je zašto ljudi koji su na funkcijama i koji po automatizmu dobijaju nove funkcije ne odustanu makar od onih koje nisu „automatske”, kao i da li jedan čovek može pet i više poslova da obavlja kvalitetno.

Pored Đurđevića, rekorderi po broju javnih funkcija su i direkor „Srbijagasa” Dušan Bajatović i nekadašnji radikal, a danas funkcioner Srpske napredne stranke Aleksandar Martinović sa pet, generalni sekretar Vlade Srbije Veljko Odalović, predsednik opštine Apatin Živorad Smiljanić i poslanik Meho Omerović sa četiri...

Izvor: Ivana Mastilović Jasni, Blic

Pogledajte još