NBS apeluje banke da ne privlače klijente visokim kamatama

0

Narodna banka Srbije (NBS) uputila je danas apel bankama da kamate koje budu nudili na deviznu štednju uoči predstojećeg Svetskog dana štednje, ne budu veće od onih koje nude tokom cele godine kako se ne bi narušila stabilnost finasijskog sistema.

“NBS i ovoga puta apeluje upravo na pojedine banke da se uzdržavaju od vođenja politike nelojalne konkurencije i privlačenja klijenata visokim kamatnim stopama na štednju, a građane poziva da se umesto kamatnim stopama, rukovode sigurnošću svojih uloga,” naglašava se u saopštenju NBS.

Dodaje se da će NBS, ukoliko ponašanje pojedinih banaka ne bude u skladu sa postulatima održavanja finansijske stabilnosti, biti prinuđena da posegne za određenim regulatornim merama koje joj stoje na raspolaganju, kako bi se zadržala sigurnost štednih uloga građana i stvorili održivi uslovi i za pad kamatnih stopa na bankarske usluge.

NBS je pozvala banke da borbu za klijente i povećanje štednje usmere na poboljšanje uslova, širenje lepeze bankarskih proizvoda i obogaćivanje ponude štedišama.

“Uprkos globalnoj ekonomskoj krizi, na našem tržištu je i dalje prisutan trend rasta dinarske i devizne štednje građana, koji je usledio i pored pada kamatnih stopa na štedne uloge. U poslednjih godinu dana kamatne stope na štednju u evrima u Srbiji su snižene i njihov nivo je približen stopama koje se mogu dobiti za štednju u zemljama u okruženju, ali su one i dalje više u poređenju sa okruženjem,” rečno je u NBS.

U saopštenju se navodi da je prosečna kamatna stopa na štednju u evrima oročenu na period do godinu dana u Srbiji u avgustu porošle godine bila 4,28 odsto, a u istom mesecu ove godine 2,72 odsto, dok je u BiH to bilo 2,57 odsto, a sada je 2,31 odsto, u Rumuniji su ove kamatne stope za isti period oročavanja smanjene sa 3,44 na 2,45, u Mađarskoj sa 2,45 odsto na 1,53 odsto.

U NBS ocenjuju da je, nakon njenog apela i odgovornijeg ponašanja banaka, postignut značajan stepen racionalizacije u smislu snižavanja nivoa kamatnih stopa, mada su one i dalje vrlo konkurentne, što je verovatno i razlog za štednju nerezidenata u bankama.

Izvor: Beta

Slični članci

Ostavite komentar

Your email address will not be published.