Povučeno iz prometa 4.660 litara soka

Utvrdjeno je da propisanom kvalitetu nisu odgovarali voćni nektar od breskve i jabuke "verde", proizvodjača IB tim iz Beograda, kao i "baš baš" kašasti vocni nektar od breskve i jabuke, proizvodjača Duga fruit iz Kruševca, precizirao je Vujović.

U toj grupi je i "soriso" bistri voćni sok od koncentrisanog voćnog soka od jabuke, takodje proizvodjača Duga fruit iz Kruševca.

Kontrola proizvodjača vocnih sokova i nektara okončana je 10. oktobra dobijanjem rezultata super analize akreditovane laboratorije, a njom je bilo obuhvaćeno deset proizvodjača, i uzeto 25 uzoraka voćnih sokova i nektara, podsetio je Vujović.

On je rekao da su van prometa stavljeni proizvodi koji nisu odgovarali propisanom kvalitetu i slede dalje zakonom predvidjene mere.

Problem sa kvalitetom srpskih sokova pojavio se i u Crnoj Gori koja je uvela meru privremene zabrane uvoza pojedinih brendova, a kako je kazao Vujović, reč je o samo o problemu sa pojedinim serijama sokova.

Ministarstvo poljoprivrede i ruralnog razvoja Crne Gore i Uprava za inspekcijske poslove objavili su u subotu da su uveli meru privremene zabrane uvoza sokova koje proizvode "Vino Župa Aleksandrovac'' (proizvodi brendove Maxi Fruit, La Vita i La Viva) i "Takovo" Gornji Milanovac.

Saopšteno je i da kompanije iz Srbije kao što su "Next", "Nectar", "Rauch Koceljevo" imaju ispravne sokove.

"Po informacijama koje imamo, Crna Gora nije zabranila uvoz vocnih sokova ovih proizvodjača, već se radi o upravnom postupku i redovnoj proceduri koju i Srbija sprovodi", tvrdi Vujović.

Radi se o tome da se povlači odredjena partija, odnosno serija proizvoda ukoliko ne odgovara odredjenim propisima kvaliteta, u ovom slučaju je to deklaracija, objašnjava on.

Vujović je istakao da su sokovi koji se proizvode u Srbiji veoma kvalitetni i redovno se kontrolišu, a njihova zdravstvena ispravnost je na zavidnom nivou.

"Naš brend 'voćni sok iz Srbije' je brend koji se izborio za svoje mesto u svetu i to je opravdano tako", zaključio je Vujović.

Istraživanje kvaliteta sokova u Srbiji najpre je sprovela Nacionalna organizacija potrošača Srbije (NOPS), koja je u drugoj polovini avgusta pozvala potrošače da ne kupuju sokove 'Maxi fruit' “La Vita" i "La Viva" kompanije Vino Župa, Aleksandrovac, sokove pod trgovačkim robnim markama "Baš baš" i "365", preduzeća "Duga fruit", Kruševac, kao i sokove Takova iz Gornjeg Milanovca, jer imaju manji voćni sadržaj od deklarisanog.

Uzorci sokova proizvodjača Nektar (Nectar), Rauh (Rauch) i Freš end ko (Fresh & Co) bili su ispravni.

Prema istraživanju NOPS-a, najveći broj testiranih uzoraka kompanije Nektar, 10 od 10 testiranih uzoraka "Nectar Life 100%" sokova, i "Nectar Family" nektara u potpunosti odgovara deklarisanom voćnom sadržaju na pakovanjima.

Izvor: Blic

Pogledajte još