Kostić: Srbija teži članstvu u NATO

"Aktivno i sadržajno korišćenje svih potencijala partnerske saradnje u okviru Partnerstva za mir, a koji su u funkciji naših nacionalnih interesa u ovom trenutku je prava mera razvijanja odnosa sa NATO", rekao je prvi savetnik u Sektoru za bezbednosnu politiku Ministarstva spoljnih poslova Srbije na tribini u Kragujevcu.

On je kazao da je Srbija vojno neutralna i ne teži članstvu u NATO-u, ali prepoznaje prostor za unapređenje saradnje u okviru svih programa "Partnerstva za mir".

"Srbija ceni garancije NATO za implementaciju sporazuma o normalizaciji odnosa s Prištinom, koji je postignut aprila ove godine u Briselu", rekao je Kostić.

On je naveo da je NATO za Srbiju nezaobilazan sagovornik imajući u vidu izazove sa kojima se Srbija suočava, ulogu koju NATO ima u unapređenju regionalne bezbednosti, kao i političke i strateške prioritete suseda Srbije.

Kostić je kazao da će Srbija nastaviti dosadašnju dobru saradnju s ambasadom Slovačke, koja od početka ove godine ima funkciju ambasade za kontakt za saradnju sa NATO-om, kao i s vojnom kancelarijom NATO-a za vezu u Beogradu.

Prvi savetnik u Sektoru za bezbednosnu politiku Ministarstva spoljnih poslova Srbije Saša Kostić bio je učesnik javne diskusije "Tura partnerstva", koja je u Skupštini grada Kragujevca organizovana u projektu koji realizuje Atlantski savet Srbije u saradnji sa Slovačkom atlantskom komisijom u Srbiji i uz podršku Slovak ejda i Odeljenja za javnu diplomatiju NATO-a.

Taj projekat je nastavak dugogodišnjeg rada Atlantskog saveta Srbije na izmeštanju diskusija o važnim bezbednosnim pitanjima iz prestonice i približavanju te tematike građanima ostalih gradova u Srbiji.

O vojno-tehničkoj saradnji Srbije i NATO-a je na tribini govorio i šef vojne kancelarije NATO-a za vezu u Beogradu brigadni general Ornelo Baron (Ornello).

O iskustvima Slovačke na putu ka članstvu u NATO-u govorili su Peter Bator iz Stalne delegacije Slovačke u NATO-u i Ivo Samson, direktor Instituta za bezbednosne i odbrambene studije u Slovačkoj.


Beta

Pogledajte još