Niko neće kod lekara: Mlađi se čeće od starijih leče sami

0

Trećina stanovništva Srbije se leči sama, i to u većoj meri mlađi, dok stariji pomoć traže od lekara, pokazuju večeras saopšteni rezultati istraživanje TV Prva i agencije Ninamedi.

U istraživanju o lekovima koje građani Srbije koriste i kako se leče, na pitanje zašto se leče sami, 32,3 odsto ispitanika je reklo zbog gužvi u ambulantama, 27,7 odsto zbog nedostatka vremena, a 13,6 odsto kaže da ne veruje lekarima.

Anketirani građani Srbije, upitani šta im je obavezan inventar u kući kada je reč o lekovima, u najvećem procentu (30,6 odsto) kažu da su to lekovi za nervni sistem.

Lekove za kardiovaskularni sistem u kući ima 20,5 odsto anketiranih, a dodatke uz lekove 19,2 odsto.

To znači da trećina građana ima u zalihama lekove za glavobolju i smirenje, petina za krvni pritisak i srčane smetnje i skoro petina dodatke lekovima – vitamine, čajeve i slično.

Poslednje vreme aktuelizovano je pitanje lečenja u inostranstvu, a na pitanje sta bi radili da je nekom članu porodice neophodno lečenje u inostranstvu, više od trećine anketiranih, 34,6 odsto, reklo je da ne zna šta bi radilo.

Za pozajmicu bi se odlučilo 27,4 odsto, kredit 17,8 odsto, a za pomoć putem medija 11,8 odsto anketiranih.

Među ostalim odgovorima koje je navelo skoro četiri odsto ispitanika su: tražio bih pomoć države ili manastira, tražio bih pomoć od Boga, a ima i onih koji priznaju da o tome ne razmišljaju.

Na pitanje kada su poslednji put bili na sistematskom pregledu, 25 odsto je reklo pre šest meseci, 15,3 odsto pre godinu dna, a pre dve godine 10 odsto anketiranih.

Anketa se dotakla i mita i na pitanje da li su nekom lekaru ponudili mito, 83 odsto anketiranih je rekla da to nikad nije učinilo, dok je 17 odsto reklo da je podmićivalo lekare i da su to uglavnom bili manji pokloni poput cveća, čokolade, pića, kafe…

Samo 5,1 odsto reklo je da je jednom, a četiri odsto da je to učinilo više od tri puta.

Uzorak anketiranih putem telefonske ankete je 1.200 građana, a istraživanje je realizovano od 7. do 10. oktobra.

Izvor: 24sata

Slični članci

Ostavite komentar

Your email address will not be published.