U mleku za bebe najvećih svetskih proizvođača pronađen aluminijum

Proizvodi u kojima su pronađene zabrinjavajuće količine aluminuma su Aptamil, Hipp Organic i Cow and Gate, a istraživanje sprovedeno u Velikoj Britaniji pokazalo je da je najviše aluminija bilo u mleku na bazi soje, piše londonski Dejli mejl.

Istraživači su potvrdili da mleko za odojčad sadrži i do 100 puta više aluminijuma od majčinoga mleka što može uzrokovati zdravstvene probleme u kasnijem razvoju.

U Velikoj Britaniji zakonima je propisano da nivo aluminijuma u vodi ne sme biti veći od 200 mikrograma po litru, a neke od formula sadrže nekoliko puta veći nivo.

Prema istraživanjima, koja su objavljena u časopisu BMC Pediatrics, aluminijum se povezuje s neurološkim bolestima, defektima kostiju i demencijom.

Proizvođači tvrde da ne dodaju aluminijum u prehrambene proizvode, ali često su pakovani u aluminijsku foliju, a uz to se metali mogu pronaći u sastojcima od kojih se pravi mleko. Kao primer su naveli da se aluminijum nalazi u biljkama soje zbog kiselog tla na kojem se uzgajaju.

Stručnjaci su pozvali proizvođače da smanje udeo aluminijuma koji završava u mleku za odojčad tako da roditelji mogu bez brige kupovati njihove proizvode.

"Znamo dosta o aluminijumu, ali još ne znamo koje sve razorne učinke može imati na ljudsko telo. Ljudi su uglavnom mogli čuti o njegovoj povezanosti sa Alćajmerovom bolešću i drugim neurološkim stanjima, a od ranije znamo da utiče na formiranje kostiju",
rekao je šef tima istraživača Kris Eksli.

Alumnijum takođe može izazvati anemiju koju kasnije nije moguće eliminisati uz pomoć suplemenata gvožđa.

Eksli je rekao da mu nije jasno kako aluminijum u tolikim količinama završava u mleku I upozorio da su pronađene količine prevelike za čovekov organizam, posebno u tom ranjivom periodu.

Izvor: Blic

Pogledajte još