Wine Jam Zagreb – prvo urbano vinsko okupljanje u Zagrebu

"Pleasure Seekers" je firma iz Hrvatske koja je inicirala da raširimo ideju i da Wine Jam postane internacionalni koncept. Sve je ukazivalo da nas čeka još jedan uspešan događaj, jedino nas je plašilo kišno vreme koje nas je pratilo duž zadnjih 200 km puta prema Zagrebu. Poslednje detalje oko organizacije smo rešavali uz par boca vina pitajući se kako će to sivilo od vremena da utiče na posećenost.

A onda još jedna boca i kreće opšta pozitiva! "Ma daj, sutra će biti super dan! Piće se vino i na terasi, videćete!" Prizvali smo onu dobru energiju koja nam je pomogla da imamo sunčan dan kada smo imali Wine Jazzin’ na ulici na Kosančićevom vencu. Svi su se složili. I eto šta dobra boca vina učini od dobrih ljudi, nadahne ih optimizmom...

I dođe dan za Wine Jam

Sa njim i sunce ono koje je prizvala pozitiva (i ona boca vina) od sinoć. Kada su vinari zauzeli svoje pozicije gosti su već nestrpljivo čekali da dobiju svoje pečate na ruci kako bi bili sertifikovani za degustaciju vina. Kao nekada kada se ulazilo u diskoteke. Na ulaznom pultu još jedan retro trip: bedževi sa vinskim motivima, ali ne ne oni užasi od vinskih fleka, slika grozdova, otvarača za vino i sličnih izlizanih stereotipa, već nešto novo, urbana vinska ikonografija, a za one najposvećenije i majice sa motivima Wine jam Zagreb.

(old_image)

Jedan od komentara na ulazu privukao mi je pažnju: "Ovo me stvarno vraća u mladost" reče prosedi gospodin sa vidno skupim časovnikom na ruci. Na to je mladić u majici sa istaknutom hip hop ikonografijom rekao: "Ovo i jeste moja mladost "

Ta dva komentara su u stvari najbolje opisala sastav publike, sve generacije vole vino, jer je kao što je to rečeno u najavi događaja: "Vino je katalizator međuljudskih odnosa."

Svi ti ljudi su se radovali što su mogli da probaju neka njima poznata i nepoznata vina, da vide šta ima novo da čuju i neka druga mišljenja i to bez tradicionalnih vinskih filozofa i korumpiranih vinskih stručnjaka koji će vas do poslednjeg daha ubeđivati da morate zavoleti neki plavac i ili malvaziju jer od toga nema boljeg vina...

Oni su na opšte oduševljenje prisutnih izostali. Imali su verovatno neka pametnija posla, a kako ih niko nije stavio na listu VIP gostiju da mogu sa svojom VIP akreditacijom da se značajno distanciraju od vinskog populizma.

A narod ko narod, smejao se i uživao... što se može videti na fotografijama. Neki su "lomili" jezik da izgovore imena sorti "Tamjanika" i "Prokupac", pitali se šta je to Smederevka da li je to grad ili sorta grožđa.

Ljubitelji društvenih mreža su odmah slikali bocu i okačili fotku na Fejsbuk za svaki slučaj, da se ne zaboravi jer vino može nekako odvuče misli na drugu stranu, pa se sutra nije lako setiti svega.

(old_image)

Statistika izvan očekivanja: 400 postilaca, dva puta više nego što smo očekivali, oko 50 etiketa vina od čega skoro 20 etiketa iz Srbije. Preko 500 popijenih boca, a o milionima osmeha šarmantnih ljubitelja vina da i ne govorimo...

Sledio je after party do skoro dva sata posle ponoći.

A kako je veče odmicalo od stola do stola moglo se čuti ono očekivano pitanje: "Hoćemo li još jednu bocu vina?" i logičan odgovor veselog dela ekipe: "Naravno"

Na pitanje lokalnog mrguda uz društva "Šta će nam, stvarno, još jedna boca?", fina dama u društvu, razmrdavajući vrat prizivajući da je neko izmasira odgovorila je "Pa da bih raspustila kosu i otkopčala još jedno dugme na ovoj tesnoj bluzi..."
Na taj komentar je "najodgovorniji" u društvu odlučno pozvao i konobara i rekao "Daj nam još jednom ovo isto..." i prišao da pomogne prijateljici i izmasira malo izmasira vrat i leđa.

Eto, kako nas vino uči da brinemo jedni o drugima.. Opet je još jedna dobra boca vina pobedila pesimizam.

Zdravko Brkić

Pogledajte još