Titovi naslednici obavešteni o sefu

O izveštaju je obaveštena i porodica Karađorđević, koja je prethodno sud obavestila da u trezoru ima i stvari koje pripadaju toj familiji, rekla je danas Tanjugu portparolka suda Ida Nikitović.

Nikitovićeva je dodala da će ročište za nastavak ostavinske rasprave Brozove zaostavštine biti ubrzo zakazan u Prvom osnovnom sudu.

Popis stvari iz trezora u Narodnoj banci izvršila je tročlana komisija, sa savetnikom predsednika Republike Oliverom Antićem na čelu.

Naslednici veruju da će otvaranje trezora omogućiti da se utvrdi koje su stvari podobne za nasleđivanje.

Ostavinska rasprava između Titovih naslednika započela je, na zahtev njegovog pokojnog sina Žarka, 14. decembra 1983. godine. Ostavinska rasprava obnovljena je u decembru 2011. godine.

Nekadašnji Četvrti opštinski sud doneo je rešenje o podeli imovine 1989. godine. Međutim, Brozova udovica je osporavala to rešenje, a Ustavni sud je 2000. godine proglasio neustavnim Zakon o upravljanju stvarima u društvenoj svojini koje su imovina Josipa Broza. Tada je otvoren novi proces, u kome je iznova trebalo utvrditi šta su lične stvari bivšeg predsednika SFRJ.

Jovanka Broz je do sada podnela nekoliko podnesaka sudu sa spiskom svoje lične imovine, među kojima se, osim mnoštva bisera i drugog nakita, nalaze skulpture, slike, vaze, tepisi, knjige, pet automobila iz garaže Belog dvora i dva vozila iz garaže na Brionima ("rols-rojs", beli "kadilak", "linkoln"...).

Ona tvrdi da je najveći broj stvari iz rezidencije u Užičkoj 15 bio njen i Titov, stečen u bračnoj zajednici, kao i da je nakit i poklone dobila na venčanju od kumova i prijatelja, a ne kao žena predsednika. Za veći deo nakita tvrdi da ga je dobila od supruga, kao i da ga je sama kupovala.

Na spiskovima sa Titovom zaostavštinom, koja će se deliti, nalaze se nameštaj u duborezu, filatelistička kolekcija, kovani novac, zlatnici, austrougarski dukati, ukrasne igle sa brilijantima, rubinima i drugim dragim kamenjem, posuđe od porcelana i keramike, zlatni opiljci, tabakere, vredni satovi, albumi sa slikama...

Iza Tita je ostao i čuveni orden Suvorova, milionske vrednosti, koji su imali samo Staljin i Žukov. Tu je i kamen sa Meseca, poklon američkih astronauta.


Izvor: B92

Pogledajte još