6 najneobičnijih zatvora na svetu (VIDEO)

Kazneni i rehabilitacioni centar provincije Cebu

Filipnski zatvorenici su najpoznatiji po svojim neverovatnim plesnim pokretima. 2007. godine više od 1.500 razigranih osuđenika, koji su iskoristili svoje vreme u dvorištu kako bi vežbali ples, plesalo je uz Majkl Džeksonovu legendarnu pesmu “Thriler” i tiime dobilo više od 53 miliona pregleda na Jutjubu.

Njihov ples je privukao toliku pažnju, da su čak 2010. godine Majklov dugogodišnji koreograf i dva profesionalna plesača došla u posetu zatvoru Cebu kako bi ih naučili da plešu uz “This is it”.

Ostrvo Bastoj

Norveška je zemlja gde nema doživotne kazne niti smrtne kazne, što znači da će se svaki zatvorenik u nekom momentu vratiti kući, tako da je naglasak na rehabilitaciji. Iako je ostrvo Bastoja dom najgorim kriminalcima, on nipošto tako ne izgleda.

Sobe se više čine kao udobne spavaone studentskog doma, od kojih zavtorenici sami imaju svoje ključeve. Zatvorenici učestvuju u edukativnim radionicama, uče zanat i imaju priliku da obrađuju zemlju i rade na farmi.

San Pedro zatvor

Zatvor se nalazi u Boliviji i poznat je kao jedan od najozloglašenijih i jedinstvenih kaznenih zavoda. Iako zatvoru postoje kiosci sa hranom, frizer i čak hotel, postoji jedna caka: zatvorenici moraju da plate svoju ćeliju a cena se kreće od 1000 do 1500 dolara do kraja izdržavanja kazne. Ćelije se kreću od luksuznih soba sa televizorom i svojom kuhinjom, do cementih rupa koje se dele sa još nekolicinom zatvorenika.

(old_image)

Kako bi mogli da plaćaju rentu, zatvorenici moraju da zarađuju novac radeći različite poslove tokom dana od čišćenja cipela, šišanja ili prodavanja voća i povrća.

“Ako imate para, možete da živite kao kralj”,
rekao je jedan od zatvorenika.

San Antonio zatvor

Zatvor se nalazi na ostrvu Margarita, Venecuela i njegovim stanovnicima je dozovljeno da spremaju hranu za sebe i gledaju televizor. Mnogi od zatvorenika imaju svoj posao unutra od breberina, dilera drogom do menadžera kluba za borbu petlova. Zatvor je navodno jako mirno mesto, bez većih incidenata, gde zatvorenici povremeno organizuju i zabave za svoje posetioce.

Fortezza Medicea zatvor

Forteza Medicea se nalazi u Toskani i dom je za oko 150 zatvorenika. U njemu se takođe, nalazi i jedan od najeksluzivnijih restorana u Italiji. Tim osuđenika, od kojih mnogi služe doživotnu za ubistvo, spremaju klasična italijanska jela, sa plastičnim priborom i uz strogi nadzor, za goste koji prolaze kroz temeljne provere.

(old_image)

Uz izvrsna jela gosti uživaju i u nežnoj muzici pijaniste koji služi doživotnu.

Daniela Ebner

Sa 200 zatvorenika, ovaj austrijski zatvor se smatra “Zatvorom sa 5 zvezdica”. Njegov dizajner Jozef Hohnsaim, napravio je staklene zidove i drvenu unutršnjost tako da imitira život spolja.
Zatvorenici ovde mogu da se kreću slobodno u prostranim ćelijama ili u brojnim zajedničkim otvorenim i zatvorenim prostorijama.

(old_image)

“Maksimalno obezbeđenje spolja, maksimalna sloboda unutra”, rekao je dizajner.

Pogledajte još