Zašto je važno da jedete kruške?

Mekane, slatke kruške idealna su jesenja namirnica koja je odličnan izvor vitamina i minerala važnih za dobro stanje celokupnog organizma.

Kruške su jedno od voća koje obiluje vlaknima. Svima je poznato da ishrana koja obiluje vlaknima pomaže pri sprečavanju nadutosti, održavanju zdravog nivoa holesterola, a namirnice pune vlakana su jako dobre u prevenciji raka dojke, srčanih bolesti i dijabetesa tipa dva.

Kruške su izvor niza vitamina – C, K, B2, B3 i B6. Idealno voće za trudnice ili mame koje doje jer sadrže folnu kiselinu.Kada su minerali u pitanju kruške sadrže kalcijum, magnezijum, kalijum, bakar i mangan.Vitamin C i bakar su antioksidansi pa jedna kruška na dan učiniće čuda za vaš imunitet.

Kruške sadrže i mineral bor, koji je našem telu potreban radi bolje apsorpcije kalcijuma, što ovu voćku čini jakim saveznikom u borbi protiv osteoporoze.

Još jedna od prednosti je i to što se kruška smarta hipoalergenskim voćem, što znači da osobe koje su osetljive na hranu mogu da jedu kruške bez straha od štetnih efekata.

Jedenje tri ili više porcija voća dnevno, poput krušaka, može sniziti rizik od senilnosti, koja je najčešći uzrok gubitka vida kod starijih osoba.

Kora kruške sadrži kvercetin, antioksidans koji pomaže u sprečavanju raka i oštećenja arterije koje uzrokuje srčane tegobe. Nedavna istraživanja su pokazala kako konzumiranje krušaka može pomoći u sprečavanju Alchajmerove bolesti.

Izvor: b92

Pogledajte još