Vakcina protiv sezonskog gripa dobila dozvolu

"Uslov da se vakcina stavi u promet je izdavanje potvrde kvaliteta i to je urađeno u najkraćem mogućem roku, nekoliko dana pre zakonom predviđenog roka, zahvaljujući dodatnim naporima stručnjaka ALIMS-a", rekao je za B92 menadžer za odnose s javnošću u ovoj agenciji Aleksandar Tucović.

Institut za virusologiju, vakcine i serume "Torlak", koji je dobavljač ovih vakcina, potpisao je juče sa Republičkim fondom za zdravstveno osiguranje ugovor o njihovoj nabavci.

Direktor Fonda Momčilo Babić rekao je danas da ugovorena količina vakcina košta više od milion evra. Prema planu Instituta za javno zdravlje Srbije "Dr Milan Jovanović Batut", narudžine će biti manje za oko 15 odsto nego za prethodnu sezonu.

"Ukupno je planirano 265.159 doza vakcine protiv gripa, što je za oko 32.000 doza manje nego u sezoni 2012/2013. godine", rekla je šef Odeljenja za prevenciju i kontrolu zaraznih bolesti u ovom institutu, dr Bojana Grgić.

Ona je objasnila da je institut napravio plan potreba u skladu sa Pravilnikom o imunizaciji i načinu zaštite lekovima, "uzimajući u obzir broj obveznika koje po kliničkim i epidemiološkim indikacijama treba vakcinisati, kao i na osnovu prosečne potrošnje ove vakcine u prethodnim sezonama".

Prema podacima Instituta "Batut", u našoj zemlji je u protekloj sezoni protiv gripa vakcinisano 185.026 građana, što je bilo oko 62 odsto planiranih. Za imunizaciju je bilo predviđeno 297.159 osoba i toliko doza vakcine je distribuirano do zdravstvenih ustanova.

Izvor: B92

Pogledajte još
Ostavite komentar

Vaša e-mail adresa neće biti postavljena.