RTS u pismu Tasovcu: Mirkovićev izbor kontraproduktivan

0

Kolegijum RTS u pismu ministru kulture i informisanja Srbije Ivanu Tasovcu ocenjuje da je novi pomoćnik ministra za medije Saša Mirković u "direktnom sukobu interesa" i da se "tokom niza godina istakao netolerancijom, neshvatanjem funkcije i prirode medijskih javnih servisa i neophodnosti da RTS raspolaže zakonski dozvoljenom kvotom za marketing".

U pismu objavljenom na sajtu RTS, koje je potpisao generalni direktor Aleksandar Tijanić, Kolegijum ukazuje da je Mirkovićev izbor “moguće kontraproduktivan”.

Mirković je značajan akcionar privatne televizijske kompanije B92, podseća Kolegijum RTS i konstatuje da se, kao takav, “tokom niza godina istakao netolerancijom, neshvatanjem funkcije i prirode medijskih javnih servisa i neophodnosti da RTS raspolaže zakonski dozvoljenom kvotom za marketing”.

Prema stavu Kolegijuma RTS, “veoma je nejasan status novog vlasnika privatne kompanije čiji je akcionar Mirković”.

“Ministarstvo je, pre ovog imenovanja, bilo u obavezi da potvrdi ili odbaci glasine po kojima je B92 prodata, uprkos strogim zakonskim ograničenjima, stranoj kompaniji koja već poseduje TV Prva”, smatra Kolegijum RTS.

Kolegijum RTS precizira da su “takve sumnje ojačale, pogotovu poslednjih meseci, kada je između te dve televizije, sasvim neuobičajeno, dolazilo do razmene kako novinara, tako i ekskluzivnog programa poput teniskih turnira, serije 'Sulejman Veličanstveni' i slično”.

“Nije nam namera da unapred optužimo Mirkovića za višak neraspoloženja prema RTS, ali već sama mogućnost sukoba interesa kao i prethodni učinak, primoravaju nas da Vam otvoreno iznesemo sumnje u njegovu objektivnost na važnom poslu normiranja veoma zapuštene medijske oblasti”, navodi Kolegijum RTS u pismu Tasovcu.

“Odgovornost za takvu situaciju snose sve dosadašnje srpske vlasti”, smatra Kolegijum RTS, koji se nada da će Tasovac doprineti ispravljanju dosadašnjih promašaja.

Blic

Slični članci

Ostavite komentar

Your email address will not be published.