Deset znakova da je ljubav prava

Većina nas traži odgovore na takva i slična pitanja jer ipak, koliko god samostalni bili, lepše je stvarati i stariti udvoje. Psiholozi su nakon godina rada sa srećnim i nesrećnim parovima ustanovili sledeće znakove koji ukazuju na pravu ljubav:

Snovi

Ponekad smo u vezi, ali ne sanjarimo o budućnosti s partnerom. Zaljubljenost postoji, ali pomisao na zajedničku budućnost u nama izaziva strah i nelagodu, a ne sreću. Takav osećaj pokazuje da još tragamo za pravom ljubavlju, kojoj se u potpunosti možemo prepustiti i to najradije zauvek.

Planovi

Kovanje zajedničkih planova koji sežu dalje od sledećeg vikenda ili godišnjeg odmora dobar je znak za ljubav. Što veći i raznolikiji zajednički planovi, to je veza stabilnija i perspektivnija.

Zajednički prijatelji

Nekoliko zajedničkih prijatelja povećava zajedništvo i povezanost među partnerima i upućuje na međusobne sličnosti.

Lepi gestovi

Prava ljubav nije u velikim i skupim poklonima za godišnjice i rođendane nego u malim gestovima u svakodnevnom životu. To može biti spremnost za kompromis i povremeno stavljanje vlastitih potreba u drugi plan, to mogu biti ljubavne poruke, spontani poljupci.

Pozitivni bilans

Ekonomskim rečnikom, na kraju dana, nedelje, meseca i godine, partnerstvo bi trebalo da bude u plusu. Lepih dana bi trebalo biti više nego mučnih i zajedničke sreće i uravnoteženosti više nego svađa.

Sloboda

Nije poželjno da parovi sve rade zajedno. To da jedno drugom ostavljate prostora dobar je znak za postojanje poverenja i vremena u kojem partneri mogu ispuniti neke svoje želje i potrebe.

Sličnosti

Brojne studije pokazuju da su parovi najsrećniji kada slede zajedničke ciljeve ili dele slične vrednosti. Bez obzira na to radi li se o deci, stanovanju, putovanjima ili provođenju zajedničkog popodneva.

Seks

Početna strast ne traje večno. Ključ nijei u učestalosti, već isključivo u kvalitetu. Nežnost i telesna bliskost neophodni su faktori za dugoročno seksualno zadovoljstvo.

Poverenje

O velikim životnim temama i problemima partneri moraju otvoreno razgovarati, greške priznati i odložiti prostor za sumnju.

Svađe

Konflikte treba rešavati konstruktivno, a upravo je to odlika prave ljubavi. Svađe su nužne i događaju se u svim vezama, ali se pretvaraju u prepreke za zajedničku sreću kada se konflikti gomilaju umesto da se rešavaju.

Izvor: economy.rs, B92

Pogledajte još