Nije lako postati zaštićeni kupac: Prepreke na putu do povlašćenih cena

Ministarstvo energetike je još letos zatražilo da se najsiromašniji oslobode taksa pri podnošenju zahteva, a Uredbu o energetski zaštićenom potrošaču prate na terenu kako bi otklonili nedostatke i dopunili uslove za olakšice.

Socijalne energetske karte su od ovog meseca proširene. Najsiromašnija domaćinstva, u zavisnosti od mesečnog prihoda i broja članova, mogu umanjiti račune za struju, gas i grejanje iz toplana. Međutim, status energetski zaštićenih kupaca još uvek se teško ostvaruje, jer je mnogima postupak komplikovan, a podnošenje zahteva skupo.

Popuste za struju najsiromašniji koriste cele godine, dok će olakšice za gas i grejanje imati šest meseci tokom grejne sezone. Besplatne kilovate do sada je dobilo oko 75.000 nasiromašnijih domaćinstava, što je duplo više nego na početku primene energetskih socijalnih karti. Nadležni kažu da svakog meseca šalju liste korisnika i da je dosta nepotpunih zahteva.

Mirjana Barošević iz Centra za socijalni rad u Kikindi kaže da ne dostavljaju svoje EDB brojeve - brojeve brojila jer ili ne žive na datoj adresi ili se brojilo vodi na nekog drugog.

"Do sada se obratilo preko 400 građana. Od toga je 63 podnelo je zahtev, troje je odbijeno, 60 je dobilo status energetski zaštićenog kupca", kaže Dragan Piljević, šef Narodne kancelarije predsednika opštine Prokuplje.

Građanima olakšice mnogo znače jer mogu da smanje račune od 20 do 50 odsto, a oni sa minimalnom potrošnjom, doduše retki, mogu struju, gas ili grejanje imati i besplatno. Ipak, mnogi ne podnose zahtev jer nemaju da plate takse, koje iznose oko dve-tri hiljade dinara, ili imaju administrativne prepreke.

Ministarstvo energetike je još letos zatražilo da se najsiromašniji oslobode taksa pri podnošenju zahteva. A Uredbu o energetski zaštićenom potrošaču, kažu, prate na terenu kako bi otklonili nedostatke i dopunili uslove za olakšice.

Zorana Mihajlović, ministarka energetike, razvoja i zaštite životne sredine kaže da su podignuti određeni nivoi zarade jer se vremenom ispostavilo da je to previše nisko.

"Građani će odlaziti u svoju lokalnu socijalnu ustanovu, tu će videti da li eventualno primaju socijalnu pomoć, ako je ne primaju apliciraće da budu socijalno ugroženi potrošač. Socijalna ustanova prebacuje u lokalnu distribuciju. A na računu svakog ko jeste socijalno ugrožen stajaće da je socijalno ugrožen potrošač", objasnila je Mihajlović.

Prema procenama, u našoj zemlji oko 800.000 ljudi živi u siromaštvu. U resornom ministarstvu, koje ima bazu podataka o energetskim socijalnim kartama, računaju da će olakšce za plaćanje struje, gasa i grejanja, narednih godina moći da ostvari do 300.000 građana.

Izvor: RTS

Pogledajte još