Misterija: U Titovom sefu nađen tajni ključ

Za ključ se ne zna da li je pripadao bivšem predsedniku SFRJ ili Karađorđevićima, kao ni da li je sef u Srbiji ili Švajcarskoj, piše dalje taj list, a prenosi Mondo.

Sumnja se na ovo drugo, a kako navode izvori lista, poreklo ključa i sadržaj nepoznatog sefa mogao bi da se utvrdi naknadnim veštačenjem.

Na spiskovima je i veća količina nakita, i muškog i ženskog, od zlatnog prstenja do bisernih ogrlica, minđuša i narukvica, ogromna kolekcija novčića za koju se sumnja da je pripadala knezu Pavlu, ručni i džepni satovi sa monogramom Josipa Broza Tita, "žuti rasuti prah", za koji se veruje da je zlatni, kao i "žute", odnosno zlatne poluge.

Popisano je 10 vreća, od kojih je u jednoj spisak koji je napravilo nekadašnje Predsedništvo SFRJ, kada je izvršilo popis nađenih stvari u Užičkoj 15, u momentu Titove smrti.

U preostalih 10 su skupocenosti, ali, kako kažu Brozovi advokati, bez detaljno navedenih količina i vrste.

Osim sudu, pred kojim se vodi ostavinski postupak nakon smrti maršala, popis dragocenosti iz trezora NBS dostavljen je i Brozovim nasledinicima i njihovim punomoćnicima, ali i porodici Karađorđević, koja je prethodno obavestila sud da u sefu ima stvari koje njoj pripadaju.

Popis dragocenosti sačinila je tročlana komisija koju je odredio predsednik Republike, na čelu sa njegovim savetnikom Oliverom Antićem.

"Ovo što nam je dostavljeno ne može se nazvati spiskovima, jer nema preciznog popisa stvari šta se nalazi u kojoj vreći", rekla je Violeta Kočić Mitaček, zastupnik Titovog sina Miše i unuke Zlatice.

"Umesto spiska dobili smo prepričanu verziju, a pola popisa je nečitko i zamrljano. Na ovome što je čitko nigde se ne vide krune i insignije dinastije Karađorđević, koje je gospodin Antić ranije pominjao."

Goran Petronijević, zastupnik Brozovog unuka Joške, kaže da nije uspeo da prouči spisak, pa o njemu ne može ni da se izjasni:  "Mogu samo da kažem da niko od Brozovih neće, ako veštaci dokažu da je nešto od nađenog pripadalo Karađorđevićima, uzeti tuđe, niti će povesti parnicu. Ne treba praviti nove podele na "rojaliste" i "titovce"."

Prvi osnovni sud će sada, pošto je pola godine čekao ove spiskove, zakazati novo ročište, na kom će prisustvovati i predstavnici dinastije Karađorđević, navodi list.

Izvor: b92

Slični članci

Ostavite komentar

Your email address will not be published.