Kompromis: Amfilohije i Podgorica dogovorili poravnanje

Tačno je da će Mitropolija povući svoje tužbe i grad svoje, kada za to dođe vreme. Načelno smo postigli sporazum o poravnanju, što je konstatovano i na sednici Skupštine opštine Podgorica 10. maja ove godine“, kazao je protojerej Velibor Džomić.

Pravni zastupnik MCP advokat Dalibor Kavarić je kazao da je postignut obostrano prihvatljiv i koristan sporazum strana u sporu.

Postojeći sporovi i eventualno sva buduća sporna pitanja biće rešavana dogovornim putem i poravnanjem, pre nego vođenjem višegodišnjih iscrpljujućih sporova", kazao je Kavarić. On je naglasio da to znači da će „zemlja oko Sabornog hrama Hristovog vaskrsenja ostati u vlasništvu Mitropolije i da glavni grad neće pretendovati na tu zemlju“.

"Sve što se tiče sporne zemlje ispod Crkve Svetog Đorđa ona će ostati u vlasništvu glavnog grada, uz obavezu da lokalna samouprava kompenzuje potraživanje crkve iz tog spora kroz dobijanje zemljišta na drugoj lokaciji, ili neki drugi način“, kazao je Kavarić. On je pojasnio da se radi o zemlji na kojoj se naleze teniski tereni i zemlji oko istočne strane Stadiona pod Goricom.

Zastupnik opštine Podgorica Dragoljub Raspopović juče, međutim, nije povukao tužbu protiv MCP u predmetnom sporu pred Osnovnim sudom zbog povređivanja prava svojine nad zemljištem oko Hrama Hristovog vaskrsenja.

Raspopović je rekao da, uprkos usmenom dogovoru, Mitropolija nije povukla tužbu i žalbu u predmetima vezanim za zemljište ispod Gorice. „Mi smo voljni da povučemo tužbu uz uslov da Mitropolija ispoštuje svoja obećanja“, rekao je Raspopović. Da li će tužba u tom predmetu biti povučena znaće se do 14. novembra, kada je zakazano novo ročište.

Izvor: Kurir

Pogledajte još