Dačić: Najpovoljniji izveštaj do sad

Devenport je Dačiću predao Izveštaj posle sastanka u Palati "Srbija".

Šef delegacije EU u Srbiji potom će, povodom objavljivanja tog izveštaja u Briselu, govoriti na konferenciji za novinare, najavljeno je iz Medija centra.

Medija centru će prethodno, u 14.30 sati, uživo biti prenošeno predstavljanje izveštaja na konferencije za štampu iz Brisela evropskog komesara za proširenje Štefana Filea.

Dačić je izjavio da je izveštaj Evropske komisije o napretku Srbije jedan od najpovoljnijih do sada i da očekuje da pristupni pregovori sa EU počnu najkasnije u januaru.

Posle sastanka sa šefom Delegacije EU u Srbiji Majklom Deveportom, koji mu je uručio izveštaj Evropske komisije, Dačić je rekao da je zadovoljan ocenom koju je dobila Srbija, koja će nastaviti započete reforme, uključujući i dijalog sa Prištinom.

Dačić je rekao da će u ponedeljak u Luksembrugu biti održana prva sednica Saveta za primenu Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju kojoj će predsedavati visoka predstavnica EU za spoljnu politiku i bezbednost Ketrin Ešton. "Ketrin Ešton nam je učinila posebnu čast, jer nije običaj da ona predsedava tim sednicama", rekao je Dačić i dodao da će i on prisustvovati sednici Saveta.

"Očekujemo da Evropska komisija i Evropski savet daju pozitivno mišljenje za održavanje međuvladine konferencije, odnosno za zvaničan početak pregovora", rekao je Dačić.

On je kazao da je cilj Srbije da pregovore sa EU iskoristi kao podsticaj za reforme. "Nama je cilj ne samo da Srbija postane članica EU, nego i da Evropa dođe u Srbiju sa svojim vrednostima i kriterijumima", rekao je Dačić.

B92

Pogledajte još