Počasni građani: Slobi dali, pa uzeli titulu u Valjevu i Vrnjačkoj Banji

Prošlonedeljno proglašenje Aleksandra Vučića za počasnog građanina Leskovca izazvalo je oprečne komentare. Na prvom mestu, oni su posledica suprotstavljenih stavova na političkoj sceni, ali i odraz sveopšte konfuzije kad je dodeljivanje ovog priznanja u pitanju.

Leskovac s Vučićem, recimo, ima ukupno tek četiri laureata ovog priznanja koje dodeljuju gradske skupštine, dok je Zemun samo u jednom danu 2011. proglasio 10 osoba za počasne Zemunce.

S druge strane, dok Kragujevac ovu počast udeljuje od 2005. godine, Pirot je prvog svog počasnog građanina proglasio još 1877. godine. Bio je to Đuro Horvatović, pukovnik srpske vojske koji je u Drugom srpsko-turskom ratu oslobodio Belu Palanku i Pirot.

Zvanje počasnog građanina Beograda uvedeno je 19. jula 1954. godine, i od tada je 25 zvaničnika, uglavnom iz država koje su bile u dobrim diplomatskim odnosima s rukovodstvom bivše Jugoslavije i Brozom lično, ušlo u krug počasnih laureata.

Priznanje se i oduzima
Skupština opštine Vrnjačka Banja oduzela je Slobodanu Miloševiću zvanje počasnog građanina samo šest nedelja pošto je on razvlašćen - 23. novembra 2000. godine. Isto su te 2000. godine postupili i Valjevci.

Prvi je Tito, a poslednji ambasador Japana, ali se i te 2010. godine u njegov izbor umešala politika na najgori mogući način: ovom kandidatu niko nije sporio da je bio pravi dobrotvor glavnog grada, ali predlog da on postane počasni Beograđanin u Skupštini grada nikako nije mogao da dobije dvotrećinsku većinu - jer je Japan priznao Kosovo, pa je na kraju morao da bude promenjen statut.

"Ima bizarnih momenata u dodeljivanju ovog priznanja kod nas. Malo se zna da je severnokorejski diktator Kim Il Sung počasni građanin Beograda, a još manje da je takvim proglašen dok je gradonačelnik bio Bogdan Bogdanović. Ovime - i nekim potezima Skupštine Zemuna, recimo, priznanje koje postoji svuda u svetu kod nas je obesmišljeno... U svetu je to priznanje izraz najviše zahvalnosti jednog grada pojedincu", kaže Slobodan G. Marković, istoričar i politički antropolog.

Svojevremeno je počasni građanin Zemuna postao i oficir Hitlerove pretorijanske garde Vafen - SS Franc Šenhuber, član Evropskog parlamenta i bivši pripadnik SS jedinica.

"Bilo je puno čestitki, ali i negativnih komentara. Samo, nisam ja sam sebe predložio, već je to učinio Klub mladih Zemuna, za doprinos na polju muzike, kao i zbog učešća u humanitarnim akcijama. Trudiću se da ne izneverim njihovo poverenje",
kaže za „Blic“ pevač Saša Kovačević, jedan od počasnih Zemunaca.

Iako ima izuzetaka kao što je Niš - gde je od ukupno sedam počasnih osoba, šest dobrotvora (sedmi je kralj Milan) - najčešće je jedini kriterijum dnevna politika.

Slobodan Milošević je ovu počast dobio u Vranju, Leskovcu, Valjevu, Prijepolju, a Mira Marković u Bujanovcu i Crnoj Travi. Vrnjačka Banja je oduzela Slobodanu Miloševiću zvanje počasnog građanina samo šest nedelja pošto je razvlašćen. Isto su te 2000. godine postupili i Valjevci.

Izvor: Blic

Pogledajte još