Na prodaju Misti, skelet dinosaurusa star 150 miliona godina

Kako prenosi AFP, 17 metara dug i šest metara visok fosil star oko 150 miliona godina, od milja nazvan "Misti", jedan je od samo nekoliko poznatih primeraka u svetu.

Pronađen u američkoj državi Vajoming, skelet diplodokusa će se naći na aukciji 27. novembra u Bilingsherstu, na jugu Engleske. Ogromni kostur ženke procenjen je na 600.000 funti (960.000 dolara).

"Postoji velika šansa da ga kupi neki muzej, ali bi isto tako lako mogao da ode u ruke privatnom kolekcionaru", izjavio je predstavnik aukcijske kuće "Samers palas" koja je organizator licitacije.

Poznat i pod latinskim nazivom Diplodocus Longus, ovaj džinovski biljojed bio je jedna od najvećih životinja koje su ikada hodale zemljom.

Kompletni skeleti diplodokusa su tako retki, da je čak i čuveni "Dipi", zaštitni znak Prirodnjačkog muzeja u Londonu, zapravo sastavljen od gipsanih odlivaka kostura dva dinosaurusa.

Misti su 2009. godine pronašli sinovi poznatog američkog lovca na dinosauruse Rejmunda Albersdorfera, dok su pomagali ocu na nalazištu u privatnom kamenolomu u Vajomingu.

Izvor: Blic

Pogledajte još