Poslanički jelovnik bolji od ministarskog, a oba su džabe

Ako se uzmu u obzir cene, asortiman jela i izbor pića, restoran u Skupštini san je svakog građanina Srbije. Na meniju se može naći prebranac, gulaš, gibanica i baklava, ali i finija jela poput pastrmke na žaru ili telećeg ribića u šampanj sosu i sve to po bagatelnim cenama. Mnogi bi ga rado posetili, ali tu privilegiju imaju samo oni sa funkcijom ili akreditovanom propusnicom.

Iako i ministri imaju i svoj restoran u Vladi, ponuda u parlamentu je daleko bogatija. Na osnovu dnevnih karti jelovnika koje smo dobili iz ove dve institucije, ispada da su i u ovom slučaju srpski parlamentarci neprikosnoveni.

Za razliku od onih koji sede u Nemanjinoj 11, poslanici svakoga dana mogu da biraju između najmanje pedesetak različitih jela, dok je ponuda za članove Vlade znatno skromnija. Uobičajena dnevna ponuda u Nemanjinoj 11 sastoji se o 16 jela. To je verovatno i jedan od razloga zbog kojih ministri kad god su u parlamentu iskoriste priliku da posete skupštinski restoran. Tada mogu po bagatelnim cenama da pojedu specijalitete poput riba zubatac ili orada.

Kako nam je rečeno u Vladi Srbije, u cene hrane koja se sprema za ministre i njihove saradnike nije uračunata zarada što je osnovni razlog za tako povoljnu ponudu. To je, kako navode, u skladu sa rešenjem koje se ne odnosi samo na restoran u Nemanjinoj 11 već i na sve one koje “pokriva” Uprava za zajedničke poslove.

Jelovnik i cene u Vladi
Srpska zakuska 268
Sendvič sa goveđom pršutom 157
Teleća čorba 114
Pastrmka na žaru 248
Omlet sa šunkom 60
Špagete bolonjez 139
Juneći gulaš 186
Sarma od kiselog kupusa 156
Šopska salata 39
Svinjsko pečenje 159
Bečka šnicla 168
Ćevapčići sa lukom 149
Srneća leđa 72

Jelovnik i cene u Skupštini
Teleća čorba 121
Dimljena pastrmka 357
Zeljanica 84
Juneći gulaš 186
Šopska salata 39
Ćureća šnicla sa
bečkim kupusom 299
Teleći ribić u šampanj sosu 372
Prebranac 65
Kupus salata 12
Brancin 2.016 po kg
Biftek na žaru 375
Rižoto od pečuraka 96

Izvor: 24sata