Le Pen: EU je međunarodna anomalija, raspašće se kao SSSR

"Evropskoj uniji, kao i Sovjetskom Savezu, nema spasa. Želim da Evropa ponovo postane unija suverenih država", rekla je Le Pen za francuski radio RFI, ističući da će se evropski blok "raspasti kao što se raspao Sovjetski Savez".

Ona je kazala da EU predstavlja "međunarodnu anomaliju", ističući da raspadom SSSR-a nije došlo do smrti zemalja članica i da se to ne bi dogodilo ni sa članicama EU.

"To predlažem za Evropu... da se vrati prosperitetu i bezbednosti u kontekstu saradnje država koje slobodno mogu da sarađuju ili ne sarađuju ako smatraju da to nije u interesu njihovih naroda",
kazala je ona.

Liderka francuskog Nacionalnog fronta ovu izjavu je dala u nedelji u kojoj je u Francuskoj najavljeno otpuštanje više stotina radnika, ističući da je za krizu na tržištu rada kriva "nepravedna konkurencija" kako iz zemalja EU, tako i iz onih van nje.

Le Pen je s tim u vezi pozvala da se uvede "inteligentan protekcionizam" i stroža kontrola imigracije.

Ona je naglasila da radnici koji zbog najavljenih otpuštanja demonstriraju "shvataju da su nam potrebne granice" i istakla da Francuska "ne može da prihvati sve Rome iz Evrope".

Izvor: Blic

Pogledajte još