Poražavajuće: Sve više novih sintetičkih droga

Tokom prošle godine registrovano 59 novih sintetičkih droga, što govori o porastu novih droga i to je odgovor na suzbijanje narko tržišta, ocenjuje Vujošević.

Na srpskom narko-tržištu ponovo se prodaje razarajuća droga "krokodil", koja ostavlja razorne fizičke posledice već na početku konzumiranja i zbog čega je čak i dileri izbegavaju. Policija je upoznata sa pojavom tog razarajućeg narkotika, ali, zasad nije zaplenjen na našim ulicama.
Aleksandar Vujosevic.jpg

Direktor Specijalne bolnice za bolesti zavisnosti Aleksandar Vujošević kaže da se toj ustanovi nije javio nijedan pacijent zbog lečenja tog problema.

"Čak nismo imali priliku od pacijenata da čujemo da su uopšte probali tu drogu, niti da je njima poznato da je ima na tržištu. Tako da mislim da je situacija u ovom trenutku dosta bezbedna što se tiče krokodila", rekao je Vujošević u Dnevniku RTS-a.

Prema njegovim rečima, slučaj devojke iz Novog Sada koja se prošle godine obratila lekarima za pomoć, pošto je koristila tu drogu, jedini je potvrđen slučaj korišćenja te droge.

"Nisam imao priliku niti od kolega u drugim centrima, niti od kolega u mojoj ustanovi da čujem da su pacijenti dolazili zbog upotrebe te droge, što ne znači da je nema, ali sasvim je sigurno da nije prisutna u nekoj značajnijoj meri", rekao je Vujošević.

Na pitanje koje su sve droge prisutne na našem tržištu i da li među njima ima droga "magični zmaj", "mjau mjau", "kristal met", Vujošević je odgovorio da je tokom prošle godine registrovano 59 novih sintetičkih droga.

Prema njegovim rečima, to govori o porastu novih droga i to je, kako je rekao, odgovor na suzbijanje narko tržišta.

"Ono što je jako bitno, na tržištu Srbije zaista postoje te droge, one su jefrtinije. Ono što je jako bitno jeste da su neke od njih poluilegalne. Nisam siguran kad bi policija bila u situaciji da ih otkrije, da li bi po našem zakonu mogla da ih prepozna. Upotreba tih droga kod naših pacijenata je veoma prisutna, posebno je prisutan kristal met koji je poslednje dve godine popularan na tržištu", kaže Vujošević.

Govoreći o Strategiji za borbu protiv narkomanije, koja je doneta pre nekoliko godina, Vujošević je rekao ta strategija svima koji rade taj posao omogućava da rade stručno i da ga rade na bezbedniji način.

"Nacionalnom strategijom je država, Ministarstvo zdravlja omogućilo četiri regionalna centra, u Novom Sadu, Nišu, Kragujevcu i Beogradu, a otvorena su i još 32 centra za supsticionu terapiju i to je nešto što je donelo veliki napredak u lečenju pacijenata", objasnio je direktor Specijalne bolnice za bolesti zavisnosti.

Vujošević je rekao i da je droga često posledica, simptom nečeg drugog, jer bolesti zavisnosti nisu nešto što je izolovano.

"Naprotiv, bolesti zavisnosti veoma često idu sa nekim drugim psihičkim oboljenjima. Roditeljima poručujem da se bave svojom decom, da ne čekaju neke konkretne dokaze, jer ih vrlo često ni nema, ili dođu veoma kasno. Roditelji bi trebalo svaku promenu u ponašanju svog deteta da registruju što pre", naglasio je Vujošević.

Izvor: RTS

Pogledajte još