Nobelovci nagradili Šeron Stoun

0

Američka glumica Šeron Stoun dobitnica je mirovne nagrade 13. Svetskog samita dobitnika Nobelova nagrade za mir.

Američka glumica Šeron Stoun dobitnica je mirovne nagrade 13. Svetskog samita dobitnika Nobelova nagrade za mir koji se ove godine održava od 21. do 23. oktobra u Varšavi.

Žiri nobelovaca ovu nagradu za mir popularnoj glumici je dodelio za njenu neumornu borbu i pomoć obolelima od side i nadu koju njeni napori unose u njihove živote, saopštio je Zđislav Vujćik iz Instituta Leha Valense u Gdanjsku koji ove godine samit organizuje.

Varšava je kao mesto za redovno okupljanje ljudi i organizacija koje je Nobelov komitet nagradio tim prestižnim svetskim priznanjem odabrana zbog 30. godišnjice Nobelove nagrade za mir legendarnom vođi otpora Poljaka totalitarnom režimu, a kasnije prvom slobodno izabranom predsedniku Poljske posle pada komunista, Lehu Valensi.

U Varšavu na trodnevni samit dolaze između ostalih i inicijator ovih samita, poslednji sovjetski predsednik Mihail Gorbačov, duhovni vođa budista Tibeta dalaj lama, Iranka Širin Ebadi, “otac” mikrokredita Mohamad Junus, Leh Valensa i predstavnici organizacija kao što je Amnesti internešenel, Lekari protiv nuklearnog rata i biroa Visokog komesara UN za izbeglice.

Kao glavne teme 13. Svetskog samita dobitnika Nobelove nagrade za mir najavljene su mir i bezbednost, vrednosti društava u vremenima krize
i ljudska prava.

Izvor: novimagazin.rs

Slični članci

Ostavite komentar

Your email address will not be published.