Nobelovci nagradili Šeron Stoun

Američka glumica Šeron Stoun dobitnica je mirovne nagrade 13. Svetskog samita dobitnika Nobelova nagrade za mir koji se ove godine održava od 21. do 23. oktobra u Varšavi.

Žiri nobelovaca ovu nagradu za mir popularnoj glumici je dodelio za njenu neumornu borbu i pomoć obolelima od side i nadu koju njeni napori unose u njihove živote, saopštio je Zđislav Vujćik iz Instituta Leha Valense u Gdanjsku koji ove godine samit organizuje.

Varšava je kao mesto za redovno okupljanje ljudi i organizacija koje je Nobelov komitet nagradio tim prestižnim svetskim priznanjem odabrana zbog 30. godišnjice Nobelove nagrade za mir legendarnom vođi otpora Poljaka totalitarnom režimu, a kasnije prvom slobodno izabranom predsedniku Poljske posle pada komunista, Lehu Valensi.

U Varšavu na trodnevni samit dolaze između ostalih i inicijator ovih samita, poslednji sovjetski predsednik Mihail Gorbačov, duhovni vođa budista Tibeta dalaj lama, Iranka Širin Ebadi, "otac" mikrokredita Mohamad Junus, Leh Valensa i predstavnici organizacija kao što je Amnesti internešenel, Lekari protiv nuklearnog rata i biroa Visokog komesara UN za izbeglice.

Kao glavne teme 13. Svetskog samita dobitnika Nobelove nagrade za mir najavljene su mir i bezbednost, vrednosti društava u vremenima krize
i ljudska prava.

Izvor: novimagazin.rs

Pogledajte još