Država stala u zaštitu: Vlada Srbije neće dozvoliti da malu Reu otac odvede u Hrvatsku

0

Vlada Srbije neće dozvoliti da troipogodišnja Rea bude odvedena u Hrvatsku jer je otac devojčice Robert Matijević bio nasilan prema njenoj majci, zbog čega su njih dve neko vreme provele u Sigurnoj kući u Zagrebu, piše "Blic". Obaveštajni izvori potvrdili su informacije da je Robert Matijević suprugu Natašu tukao čak i dok je bila trudna.

Prema saznanjima “Blica”, Vlada na ovaj način želi da spreči da dete bude predato ocu nasilniku.

Građani Ljiga juče su održali protest ispred Centra za socijalni rad u ovom mestu, gde je mala Rea, po odluci srpskih sudova, trebalo da bude predata ocu Robertu i poslata sa njim nazad u Zagreb. Oni su napravili živi zid oko zgrade u kojoj se Centar nalazi, kako bi Robetra Matijevića onemogućili da uđe u objekat, gde je bilo zakazano preuzimanje deteta od majke Nataše.

Tokom jučerašnjeg dana ni Nataša Matijević se nije pojavila u Centru, od kada se njoj i njenoj ćerci gubi svaki trag.

Bez obzira na rešenje Opštinskog građanskog suda u Zagrebu, po kome mala Rea do okončanja brakorazvodne parnice terba da živi sa majkom, Viši sud u Valjevu odlučio je u korist Roberta Matijevića, koji Natašu tereti za otmicu deteta, i nalaže da dete treba vratiti ocu koji živi u Hrvatskoj.

Iako je Nataša Matijević zbog fizičkog i psihološkog maltretiranja od strane supruga jedno vreme kao žrtva nasilja sa detetom boravila u Sigurnoj kući u Hrvatskoj, za domaće sudove to nije bilo važno, jer su se u presudi rukovodili Haškom konvencijom o građanskim aspektima međunarodne otmice deteta, po kojoj je regulisano pod kojim uslovima je potrebno obezbediti povratak maloletnog deteta u državu (Hrvatsku) iz koje je izvedeno bez saglasnosti jednog od roditelja (Roberta Matijevića).

Odluke domaćih sudova izazvale su osudu javnosti i pokrenule veliki broj ljudi da joj na neki način pomognu. Zato su žitelji Ljiga, odakle je Nataša, i organizovali proteste kako bi sprečili izvršenje presude.

Izvor: Blic

Slični članci

Ostavite komentar

Your email address will not be published.