Ješić: Očekujemo 50 miliona evra investicija dogodine

"Zahvaljujući preduzeću "“Vode Vojvodine"”, pokrajina će već do Nove Godine imati pripremljen veliki broj projekata za ulaganja u sisteme za navodnjavanje i odvodnjavanje, vrednih ukupno oko 30 miliona evra," rekao je Ješić.

On je kazao da je pokrajina otvorena za prihvatanje investicija arapske kompanije “"Al Dahra"”, odnosno Investicionog fonda UAE i napomenuo da će tako, uz već planirana sopstvena ulaganja, godišnje kapitalne investicije u vodoprivredu u Vojvodini iznositi gotovo 50 miliona evra.

Sa predstavnicima “"Voda Vojvodine"” danas je potpisan ugovor prema kojem će, iz budžeta pokrajine, u mrežu kanala i nove sisteme za navodnjavanje biti uloženo 580 miliona dinara.

Od tog iznosa je za uređenje vojvođanske kanalske mreže predviđeno 300 miliona, 175 miliona dinara će biti uloženo u nove regionalne sisteme za navodnjavanje, za redovno održavanje kanala planira se 75 miliona a 30 miliona dinara je namenjeno projektovanju regionalnih sistema za navodnjavanje.

Ješić je napomenuo da bi uskoro trebalo da počne obnavljanje pumpi u sistemima za odvonjavanje širom pokrajine, koje su stare 50 i više godina, što će značajno unaprediti stanje u toj oblasti.

On je podsetio da je prošle godine pokrajina počela posao udruživanja finansijskih sredstava radi ulaganja u vodoprivredu i to prema modelu jednakog učešća resornog pokrajinskog sekretarijata, lokalne samouprave i “"Voda Vojvodine"”.

Ranije su na taj način, sa 40 opština i gradova u Vojvodini, odnosno sa 225 mesnih zajednica, ugovoreni radovi vredni više od 1,2 milijarde dinara.

Direktor “Voda Vojvodine” Mirko Adžić istakao je da bi do kraja građevinske sezone trebalo da budu završeni svi ugovoreni radovi na uređivanju kanalske mreže u pokrajini, namenjenoj za odvodnjavanje, precizirajući da je za njih izdvojeno više od 900 miliona dinara.

On je istakao da bi u okviru druge faze uređenja kanalske mreže, što će koštati 338 miliona dinara, trebalo da bude rekonstruisano dodatnih 480 kilometara kanala i napomenuo da, kada se saberi svi radovi ugovoreni prošle i ove godine, biće obnovljeno jedva osam odsto, od ukupno 20.000 kilometara kanala u Vojvodini.

Izvor: Blic

Pogledajte još