Tanja Miščević: Uvodni skrining o nadzoru trošenja budžeta

Reč je o unutrašnjoj kontroli trošenja budžetskih i javnih sredstava, kao i spoljnom nadzoru finansija, rekla je agenciji Beta glavni pregovarač Srbije Tanja Miščević, koja je i šef tima u tekućim uvodnim "dubinskim analizama-skriningu" usaglašenosti srpskih i EU zakona.

Reč je poglavlju 32 pregovora, a glavni nosioci nadzora budžetskih izdataka su Ministarstvo finansija i Narodna banka Srbije, a Srbija za spoljnu kontrolu ima državnu revizorsku instituciju čiji su predstavnici danas bili u srpskom timu.

Na današnjem uvodnom "skriningu" o finansijskoj kontroli je razgovarano i o saradnji koju Srbija mora imati s agencijom OLAF, telom EU koje je zaduženo za nadzor trošenja novca iz fondova Unije koji se troši u Srbiji.

OLAF sada nadzire kako delegacija Evropske unije u Beogradu upravlja sredstvima koja se Srbiji doznačuju iz evropskih fondova, ali će Srbija tu kontrolu sama morati da preuzme.

Uvodni "skrining" za poglavlje 32 je obuhvatio i kontrolu falsifikovanja novca, što će srpske vlasti morati da vrše zajedno s OLAF-om, objasnila je Tanja Miščević.

Valjano ustrojena finansijska kontrola, dakle provera trošenja javnog novca, usmerena je i na to da se spreči korupcija. Tanja Miščević je predočila da je sve to važno ne samo kad je reč o centralnim ustanovama vlasti, već i o finansijskoj kontroli lokalnih samouprava, gde se sliva i troši velika količina sredstava iz državnog budžeta i fondova EU.

Delotvorna finansijska kontrola je bitna i uslov za monetarnu politiku, isto kao i za korišćenje sredstava koje će Srbija dobijati od EU za podršku ekonomskim i političkim reformama.

Srpski tim je u razmeni mišljenja s predstavnicima EK takođe predstavio kakvo je stanje s finansijskom kontrolom sada u Srbiji, čime je srpska strana već počela da se priprema da Komisiji u Briselu pruži odgovore o tome kakve institucije na tom sektoru postoje u Srbiji.

Izvor: Beta

Pogledajte još