Testovi za malu maturu ubuduće mejlom stižu u škole

"Ta novina se uvodi da se propusti sa prošlogodišnje mature ne bi ponovili," rekla je članica grupe, predsednica Nacionalnog prosvetnog saveta (NPS) Desanka Radunović i navela da će direktori biti odgovorni za štampanje testova i njihovu bezbednost.

Kako je navela, u celom procesu mora biti više lične odgovornosti ljudi u školama i školskim upravama.

"Iskustvo pokazuje da Ministarstvo prosvete ne može u dovoljnoj meri da kontroliše događanja na terenu,"
rekla je Radunovićeva.

Ona je ukazala da sada treba proveriti da li sve škole imaju tehničke mogućnosti, računare, štampače, kako bi im se na vreme nabavila oprema.

U praksi bi to trebalo da izgleda tako što će ministar bi odabere kombinaciju testa koja bi se potom elektonski poslala školi gde bi se i štampala, neposredno pre početka testa.

Ovo rešenje treba da omogući veću regularnost. Ako se i dogodi neki propust, to će biti na nivou škole, pa će đaci samo u toj školi ponovo raditi test, a ne kao prošle godine kada je poništena mala matura na novou Republike.

Osamci će na proleće imati probni test male mature, a prof. Radunović podseća da ja Zavod za vrednovanje kvaliteta obrazovanja i vaspitanja zadužen za stručni deo organizacije matruskog, za sastavljanje testova.

NPS je 3. septembra usvojio predlog programa male mature, po kome na ispitu treba da budu tri testa - iz srpskog, matematike i kombinovani test sa pitanjima iz pet predmeta, a poslednju reč o ovom predlogu daje ministar prosvete. Sastanku su prisustvovali predstavnici Ministarstva prosvete, unutrašnjih poslova i spoljne i unutrašnje trgovine i telekomunikacija.

Izvor: Blic

Pogledajte još