Šoštar: Nova liga za bolji i popularniji vaterpolo

BEOGRAD, 3. jula 2009. (Beta) - Predsednik vaterpolo kluba Partizan Aleksandar Šoštar ocenio je da će formiranje regionalne Interlige doprineti podizanju kvaliteta i popularizaciji vaterpola u Srbiji, Mađarskoj, Rumuniji i Slovačkoj.

Predstavnici klubova potpisali su danas ugovor o formiranju lige, koja će početi na jesen, a učestvovaće 10 ekipa.

Srbiju će predstavljati Partizan i Vojvodina, Mađarska će imati šest timova Vašaš, Honved, Eger, Seged, Ujpešt i Ferencvaroš, a učestvovaće i po jedna ekipa iz Rumunije (Oradea) i Slovačke (Košice).

"Realizovali smo ono o čemu smo dosta pričali u prethodnom periodu. Ovo je izuzetno značajan događaj za vaterpolo u sve četiri zemlja. Interliga će biti dobra prilika za razvoj mladih igrača, ali i za podizanje kvaliteta i popularizaciju vaterpola", rekao je Šoštar na konferenciji za novinare na stadionu Partizana.

Šoštar je dodao da će kalendar takmičenja biti utvrđen, nakon što zvanično budu objavljeni termini za takmičenje u Evroligi, Kupu LEN i Svetskoj ligi.

"Liga će početi na jesen, pošto prvo moraju da se utvrde kalendari za evropska i svetska takmičenja. Prve godine igraće se samo po ligaškom sistemu, bez završnog turnira", naveo je on.

Šoštar je dodao da će Interliga biti otvorena za ulazak novih ekipa iz različitih zemalja u budućnosti.

"U ovom momentu ne razmišljamo o tome, ali ćemo biti otvoreni za sve predloge koji će doprineti poboljšanju vaterpola", zaključio je on.

Predstavnik mađarskih klubova Peter Halmoš ocenio je da je Interliga prava investicija za budućnost vaterpola.

"Ovo takmičenje će biti dobro za sve učesnike. Igraće kvalitetni timovi i to će, takođe, privući sponzore. Ovakva liga je odlična investicija za budućnost, a mađarski mediji već su pokazali veliko interesovanje", objasnio je on.

Pošto predstavnici Oredee iz opravdanih razloga nisu mogli da dođu u Beograd, Halmoš je i u njihovo ime potpisao ugovor.

Predstavnik slovačkih Košica Štefan Šmikula zahvalio je Partizanu što je, kao najaktivniji učesnik pregovora o formiranju lige, pozvao i njegov klub da učestvuje i dodao da će maksimalno pomoći u organizaciji takmičenja.

Sedište lige biće u Beogradu, a takmičenjem će rukovoditi Upravni odbor, koji će imati po jednog člana iz svake od zemalja učesnica.

Pogledajte još