Trećina prosečne plate za zimske gume

Ako bude padavina vozači će od 1. novembra morati da imaju četiri zimske gume. Ta zakonska obaveza dugo je bila predmet sporova, ali je u posednje dve godine u potpunosti zaživela i postala deo potrošačke korpe svakog vozača.
Pripremio Dragan Milutinović

Domaće gume, kojih je uvek nedovoljno, i dalje su najpristupačnije. Trgovci nude kupovinu na čekove, na rate, ali na zimske gume, kako god se okrene, ode trećina prosečne zarade.

Trošak nije samo nabavka gume već i njeno montiranje i demontiranje za šta po točku treba izdvojiti od 350 do 600 dinara. To znači da vas automobil u jesen i proleće samo po ovoj osnovi košta 50 evra. Međutim, najveći problem nije novac, već pravo vreme kada promeniti gume - pre ili posle zakonskog roka, prvog novembra.

Savet vulkanizera je da se dođe na vreme jer ćete u suprotnom čekati i po nekoliko dana.

Milan Đurić iz servisa "Gudalović" kaže da u toj firmi apeluju da vozači budu odgovorni i da ne čekaju zadnji dan, odnosno da počne da pada sneg.

"Neko pođe na put pa ga usput uhvati sneg, najbolje je da to uradi na vreme da ne bi bilo problema", kaže Đurić.

Od ove godine prvi put možete planirati svoje vreme bez odlaska kod vulkanizera.

"Mi smo omogućili zakazivanje promena gume i putem interneta to je nešto novo i skratiće vreme naročito zbog roka, a sneg može uvek pasti iznenada", rekla je Tatjana Borković iz "Beoguma"

Cena najjeftnijih domaćih zimskih guma je 3.600 dinara sa montažom po točku. Polovne gume koštaju upola manje, oko 15 evra, ali na njih obično plaćate balansiranje i montiranje posebno 500 dinara po točku.

Stav stručnjaka je da se ipak, ako se može, kupi nova zimska guma.

"Ukoliko imate udes, a na vozilu su letnje gume, vozilo je tehnički neispravno pa će tako svako osiguranje tražiti i zakonski naplatiti obeštećenje od vas bili vi krvi ili ne, što može da vas mnogo košta. Zato je dobro imati zimske gume na vozilu" rekao je Damir Okanović iz Komiteta za bezbednost saobraćaja.

Postoje i gume sa univerzalnom oznakom - M plus S, što znaci da se mogu koristiti i leti i zimi. Mišljenja o njima su podeljena. One zadovoljavaju zakonsku odredbu, ali zbog tehnologije izrade, automobil više troši, one se vise habaju, brže im se gube tehnička svojstva ako se voze leti.

Ovakve gume su preporučljive u zemljama gde snega ima manje i gde su saobraćajnice veći deo zime pod stalnim nadzorom zimskih službi, mada ih u Evropskoj uniji tretiraju kao zimske i menjaju ih po vremenskim odrednicama.

Izvor: RTS

Pogledajte još