Tadić:U beznađe nas je uveo Nikolić

Povodom Nikolićeve izjave da je predsednički mandat počeo od nule, jer mu njegov prethodnik, Boris Tadić, ništa nije ostavio u nasleđe, Tadić je rekao da je, nakon vladavine Nikolićevog političkog režima, svoj predsednički mandat krenuo sa tačke koja je bila daleko ispod nule.

"Nakon vladavine njegovog političkog režima, preuzimajući funkciju predsednika Srbije, ja nažalost nisam krenuo od nule. Krenuo sam od tačke koja je bila daleko ispod nule, u dubokoj civilizacijskoj provaliji", naveo je Tadić u pisanoj izjavi.

On je naveo da je nakon politike koju je Nikolić zastupao tokom svog celokupnog političkog delovanja i u kojoj je do juče aktivno u;estvovao, Srbija bila osramoćena zemlja povezivana s ratnim i političkim zverstvima, u dubokoj krizi ekonomskog, političkog i vrednosnog sistema.

"Srbija je bila zemlja koja je morala ponovo da gradi svoj ugled nakon memljivog mraka Nikolićevih devedesetih", naveo je Tadić i dodao da je takvu Srbiju nasledio i predstavljao u svetu na početku svog mandata, a Srbija koja je zatekla Nikolića bila je daleko od one koju je ostavio njegov sistem.

"Daleko ispod nule je bila politika sadašnjeg predsednika koji je podržavao politički kriminal, koja se zasnivala između ostalog i na zluradim komentarima na ubistva premijera i novinara i blokirala sve demokratske promene u Srbiji kao i sva moguća rešenja za problem Kosova", ocenio je Tadić.

Prema Tadiću, za Nikolića je očigledno nula stabilizacija mira i regionalnog pomirenja, pa čak i postizanju nacionalnog konsenzusa o strateškim ciljevima Srbije, bez kog on danas ne bi govorio o evropskoj budućnosti.

"Sa različitih strana te iste nule koju pominje Nikolić se nalazi Srbija pre mojih mandata i nakon njih", kazao je Tadić i dodao da "Nikolić očigledno zamenom teza pokušava da se distancira od političke odgovornosti za ono sto je činio i u šta se zaklinjao svom tadašnjem vođi" Vojislavu Šešelju.

Tadić je istakao da je problem što Nikolić ne pokazuje odgovornost ni za svoje sadašnje istupe.

"Sada, pored kontradiktornih izjava van svakog smisla, jedino čime ima da istupi pred javnost je upravo nespretni nastavak politike, koju je opstruirao i napadao godinama i onemogućavao njenu realizaciju" napisao je Tadić.

Tadić je ocenio da je najveći apsurd to što Nikolić kaže da Srbija više nije zemlja beznađa i podsetio ga da ju je u to beznađe uveo on sa svojim političkim istomišljenicima. "Upravo zbog te politike koju je on zastupao Srbija je ušla u ogromne probleme sa kojima se i danas suočava", kazao je Tadić i dodao da Nikolić samo balansira između svojih političkih i vrlo privatnih interesa, izgovarajući sa pijedestala predsednika Republike notorne kontradiktornosti skoro svaki put kada nesto kaže.

Izvor: b92

Pogledajte još