Saudijska Arabija odbila stolicu u Savetu bezbednosti

Kako je saopšteno u Rijadu, Saudijska Arabija odbila je mesto u Savetu bezbednosti UN zbog toga što to telo nije sposobno da reši sporove širom sveta.

"Saudijska Arabija nema drugi izbor već da odbije mesto u Savetu bezbednosti, sve dok se to telo ne reformiše i preuzme odgovornost u očuvanju mira i bezbednosti u svetu", saopštilo je Ministarstvo spoljnih poslova Saudijske Arabije.

To ministarstvo saopštilo je da Savet "nije ispunio dužnost" prema Siriji, zbog čega sirijski predsednik Bašar el Asad "nastavlja da ubija narod bez kazne".

U saopštenju se dodaje da SB UN nije uspeo da reši sukob Izraela i Palestine, kao ni da ukloni oružje masovnog uništenja sa područja celog Bliskog istoka.

Grupe za zaštitu ljudskih prava pobunile su se što su Čad i Saudijska Arabija izabrane kao nove članice SB UN. Glavne kritike Arabiji su represija prema ženama, oni koji praktikuju druge religije osim islama i njihov odnos prema Sudanu.

Nestalne članice SB UN nemaju moć veta u tom telu.

Generalna skupština UN izabrala je juče Nigeriju, Čad, Saudijsku Arabiju, Litvaniju i Čile kao pet novih članica Saveta bezbednosti, objavljeno je na sajtu UN.

B92

Pogledajte još