Windows: 8 mitova koji mogu naštetiti vašem kompjuteru

0

Internet je prepun saveta koji nam govore kako da “ubrzamo” kompjuter, međutim, neki od tih saveta su zastareli dok mu drugi mogu i naštetiti, a ne poboljšati ga.

Windows se nalazi na tržištu gotovo 30 godina, a tokom tog vremena pojavio se niz saveta kako uz pomoć njih poboljšati, ubrzati ili čak unaprediti kompjuter.

Međutim, kako piše HowToGeek, većina tih saveta je beskorisna, a neki čak mogu naštetiti kompjuteru.

Dolaskom novih verzija Windowsa neki su saveti pali u zaborav, neki više nisu bili iskoristivi, ali neki su ostali “tvrdokorni” iako je vreme pokazalo da čine više štete nego što donose koristi.

Kako se i vama ne bi dogodilo da upropastite svoj kompjuter, pogledajte listu 10 najčešćih mitova.

Brisanje cache- a ubrzava stvari

Jedan od popularnijih mitova koji kruži već godinama je taj da brisanje cachea internet brauzera ubrzava surfovanje istim.

Cache je privremena memorija u koju kompjuter pohranjuje stranice koje najčešće posećujete kako bi prilikom sledeće posete što pre mogao da prikaže željenu stranicu.

Iako brisanje cachea s vremena na vreme može rešiti neke probleme s nekompatibilnim dodacima ili problematičnim stranicama, svakodnevno brisanje zapravo će usporiti učitavanje stranice.

Naime, kompjuter će bez slike u cacheu svaki put morati da učita celu stranicu, za šta će mu trebati nešto više vremena. Na kompjuterima sa brzom internet vezom to usporavanje neće biti primetno, ali kad koristite internet konekciju koja je sporija ili nestabilna, stalno učitavanje stranice moglo bi vas dovesti do ludila.

Ubrzajte kompjuter ReadyBoostom

Kada je Microsoft predstavio Windows Vistu, 2006. godine, sistem je imao ugrađenu opciju ReadyBoosta.

ReadyBoost je trebao da omogući korisnicima sa slabijim kompjuterima odnosno s manje radne memorije da ubrzaju rad svog računara koristeći USB memoriju kao dodatni memorijski modul.

Iako i novije verzije Windowsa nude tu opciju, ona je neiskoristiva za sve koji imaju više od 1 GB RAM-a. S obzirom na to da većina današnjih računara ima barem 2 GB, a često i više, ova je opcija u potpunosti neupotrebljiva.

Redovno defragmentirajte disk

Korisnici Windowsa 98 morali su da vode računa o tome koliko im je defragmentiran disk, a samo defragmentiranje morali su da pokreću ručno. Tokom defragmentacije, koja je mogla da traje i satima, korisnik nije mogao da koristi kompjuter jer nijedan drugi program nije smeo da bude aktivan.

Moderne verzije Windowsa tako su napravljene da automatski mogu da obavljaju defragmentaciju, i to tokom rada na kompjuteru. Ukoliko niste isključili tu opciju, Windows verovatno defragmentira disk, a da toga niste ni svesni.

Osim toga, kompjuteri sa SSD (solid-state drive) diskovima uopšte ne moraju da se defragmentišu.

Za brži rad deaktivirajte pagefile

Kad Windowsima ponestane radne memorije, oni deo podataka iz memorije prebace na tvrdi disk i stvaraju pagefile. Na taj način oslobađaju radnu memoriju za nove zadatke, a istovremeno drže podatke na dohvat ruke.

Međutim neki korisnici Windowsa smatraju da oni ne koriste pagefile dovoljno dobro i prebacivanjem podataka zapravo usporavaju kompjuter. Zato su deaktivirali pagefile.

Međutim, iako će korisnici kojima povremeno nedostaje radne memorije doživeti pagefile kao spas, većini ta opcija uopšte neće biti potrebna.

A i neki testovi su pokazali da deaktiviranje pagefilea nema nikakav uticaj na bolji ili lošiji rad kompjutera.

Uključite sva jezgra svog procesora

Na internetu se može pronaći tvrdnja da Windowsi ne koriste sva jezgra u procesorima sa više jezgara prilikom podizanja sistema i da uključivanjem svih jezgara možete skratiti vreme koje je potrebno da sistem postane spreman za rad.

U stvarnosti Windowsi uvek pokušavaju da koriste sva jezgra procesora. Iako prilikom samog uključivanja računara Windowsi za pokretanje sistema koriste samo jedno jezgro, ostala se priključuju veoma brzo.

Opcija o kojoj govore nalazi se u MSConfigu i zapravo omogućava korisnicima da prisile Windows na korišćenje samo jednog jezgra prilikom otkrivanja nekakvih grešaka u sistemu. Međutim, opcija neće povećati broj jezgara koja se koriste, već ih samo može smanjiti.

Očistite mapu Prefetch za brže pokretanje sistema

Prefetch ima otprilike istu funkciju kao cache kod internet brauzera. Windowsi prate koje programe pokrećete i stvaraju '.pf' dokumente u svojoj mapi Prefetch. Kad otvorite program, Windowsi pogledaju imaju li '.pf' dokument tog programa i koriste ga kao vodič za to koje podatke moraju dobiti da bi on funkcionisao.

Međutim, neki su pogrešno shvatili ulogu te opcije i veruju da je Windowsi koriste već pri samom pokretanju i tako usporavaju dizanje sistema.

Istina je da Windowsi posežu za '.pf' datotekama tek nakon što korisnik pokrene program, a u mapi čuvaju podatke 128 poslednjih pokrenutih programa.

Čišćenje Prefetcha ne samo da bi usporilo pokretanje programa, nego bi usporilo i Windowse jer bi morali svaki put da ponovo stvaraju '.pf' datoteke.

Isključite QoS za brži internet

QoS (Quality of Service) je opcija koja omogućava računaru da odredi redosled kojim će slati podatke putem interneta. Recimo, Skype ima prioritet nad programom za skidanje dokumenata jer je važnije da imate video-poziv bez zastoja od toga hoće li se neki dokument skinuti za 5 ili 10 minuta.

Međutim, neki ljudi veruju da QoS zapravo ograničava propusnost internet veze. U stvarnosti se internet veza koristi u punoj brzini i propusnosti (onoliko koliko vaša telefonska veza odnosno internet provajder usluge omogućava). Propusnost se ograničava jedino ako pojedini program, poput Skypea, zahteva veći prostor.

Skype tako može da rezerviše prostor, ali on neće stajati neiskorišćen. Dok god ga Skype aktivno ne koristi, mogu ga koristiti drugi programi.

Zato zaista nema potrebe isključivati QoS.

Onemogućite ili odgodite Windows Services

Windows Services su skup naredbi koje određuju koji će programi biti pokrenuti i kojim redosledom.

Stariji kompjuteri s manje radne memorije možda su i mogli da profitiraju od odgođenog ili onemogućenog pokretanja nekih programa koji se inače pokreću tokom podizanja sistema.

Međutim, moderni kompjuteri imaju dovoljno radne memorije, a nove verzije Windowsa su zapravo 'lakše' od prethodnih i ne opterećuju toliko sistem prilikom pokretanja.

Zato odabir opcija Disabled ili Delayed Start zapravo može usporiti pripremanje sistema za rad jer će, umesto odjednom, programe i pokretačke programe pokretati postupno i dugo nakon što su se sami Windowsi 'podigli'.

Mogućnost odgođenog pokretanja pre svega namenjena je sistemskim administratorima kojima je bitno da se neki program ili pokretački program učita kasnije od ostalih.

Ako radi, ne dirajte

Ako prilikom surfovanja internetom naiđete na savet koji tvrdi da ćete promenom slabo poznatih postavki u Windowsima značajno ubrzati računar, ignorišite ga.

Ukoliko želite da ubrzate rad vašeg kompjutera, pogledajte koji se programi uključuju zajedno s Windowsima i ugasite one koji vam ne trebaju.

Novi kompjuteri često dolaze s mnoštvom preinstaliranih programa koji vam nisu potrebni u svakodnevnom radu i zaista nema potrebe da ih Windowsi uključuju automatski.

Izvor: b92

Slični članci

Ostavite komentar

Your email address will not be published.