Slike Milice Salaški

Milica Salaški izložila je slike u Galeriji Zadužbine Ilije M. Kolarca, a mi smo, u utorak 26. septembra, došli na otvaranje ove, koliko nepretenciozne - toliko i velike izložbe.

Tačno na vreme stigli su i Ljubica Jelisavac, likovni kritičar, Velizar Krstić, slikar i grafičar, profesor na FLU, Nikola Šuica, istoričar umetnosti, Željko Đurović, slikar i grafičar, Milorad Vukanović Mišel, urednik likovnog programa DKSG, Milan Bosnić, slikar, Milica Miličević, slikarka, kolege slikari i grafičari sa FLU... 

Neki su došli pre,  neki posle, ali su svi ostali, nisu žurili, već polako, uz čašicu razgovora, što o umetnosti, što o drugim temama, malo sa autorkom, malo s njenim delom, i proveli izuzetno veče. 

Autorka, prijatan i neposredan sagovornik, donela mi je katalog i likovni osvrt Nikole Šuice. Pročitaću vam polako deo koji mi se najviše svideo: "...Raskorak u ubrzanju figure na slici "Požuri" prepušta se zabavnoj gorčini rastegljivog konteksta pukog kadriranja predstave, koja može da bude svakako i samo to što jeste, ali i da cilja na aktuelne tenzije svakodnevice, na globalne i daljinske ratove, raširene klimatske promene i vrtložne posledice opstanka u društvima energetskih dezorijentacija..."

Požurite... do 15. decembra, da vidite ovu izložbu, osećam da će se ova priča nastaviti... polako.

Dragan Kljajić

Pogledajte još