Partizan se žalio na odluku suda oko stadiona

"Detaljna žalba odražava sve činjenične i pravne razloge zbog kojih je presuda protiv nas potpuno neodrživa. Preduzećemo sve što je u skladu sa zakonom, do poslednje sitnice i do najdalje instance,
ako bude potrebno, da sprečimo da nam bilo ko na nezakonit način oduzme naš stadion",
navodi se u saopštenju SD Partizan.

Iz Partizana navode da su tom odlukom ugroženi ne samo vitalni interesi srpskog sporta, već i osnovno pravo svakog građanina na zakonito, pravično i objektivno suđenje.

Kako piše, obimna presuda sadrži nekoliko rečenica obrazloženja razloga za "pravno i činjenično potpuno neshvatljivu odluku".

"Sud je bez bilo kakvog konkretnog razloga odlučio da arbitrarno usvoji zahtev Ministarstva odbrane, državnog organa uprave koji je postupak poveo sa idejom da ostvari korist iz sopstvenih navodno nedopuštenih radnji", stoji u saopštenju.

U Partizanu smatraju neverovatnim i to što je o tome odlučivano skoro 24 godine posle ustupanja, kao i samu presudu.

"Nemoguće je da prvostepeni sud koji je doneo takvu presudu nije bio svestan njenih dometa i posledica. Nemoguće je da nije postojala svest kod ministarstva odbrane i suda koji je odlučivao, da bi zanemarivanje propisa i sudska interevncija vodilo ka uništenju SD Partizan", navodi se u saopštenju.

Rešenje Saveznog sekretara za narodnu odbranu, koje je donešeno 1989. godine, kojim je odobreno da se imovina bez naknade prenese na Partizan je, kako se navodi u saopštenju Sportskog društva, konačni i pravosnažni upravni akt koji se ne može menjati ili ukidati.

"O tome, osim zakonskih odredbi, postoji veliki broj nepodeljenih stavova najviših sudova u Srbiji izloženih u njihovim presudama. Parnični sud se potpuno neovlašćeno bavio tim rešenjem. Partizan je odmah po zaključenju ugovora upisao svoja stečena prava u zemljišne knjige, što nikada nije osporeno ni od koga, pa ni ministarstva odbrane", stoji u saopštenju.

U SD Partizan su "apsolutno uvereni" da u Srbiji postoji pravni sistem i sigurnost za sve građane i da se neće dopustiti svrstavanje građana, klubova i sportskih društava u "kategoriju subjekata drugog reda".

"Očekujemo da će se naša vera potvrditi odlukom drugostepenog suda i nepodeljenom podrškom srpske javnosti", zaključuje se u saopštenju.

Beta

Pogledajte još