Pet zanimljivih činjenica o blizancima

Istraživač Tim Spektor veruje da je različita ekspresija gena posledica faktora okruženja.

Evo još nekoliko zanimljivih činjenica o jednojajčanim blizancima:

Blizanci u ogledalu

Kada se podeli oplođena ćelija u nešto kasnijem stadijumu embrionalnog razvoja, nego što je to uobičajeno, rezultat su blizanci koji su gotovo simetrični, kao lice i njegov odraz u ogledalu.

Neke od njihovih telesnih karakteristika su obično suprotno orijentisane – na primer, jedan blizanac je desnoruk, dok je drugi levoruk ili imaju mladeže na suprotnim stranama tela.

Blizanci mogu da razgovaraju na sopstvenom jeziku

Blizanci obično stvaraju sopstveni jezik koji je nerazumljiv drugim osobama. Zapravo, jedna studija objavljena u žurnalu Instituta opšte lingvistike pokazuje da autonomni jezici postoje kod gotovo 40 odsto blizanaca, iako ih oni ne pamte ceo život.

Jezik se obično sastoji od nekih izmenjenih reči, nekoliko zvučnih izraza i varijacija jezika kojim govore odrasli.

Fenomen nije ograničen samo na blizance, jer se može primetiti i kod “običnih” braće i sestara.

Blizanci imaju različite otiske prstiju

Iako su neke brazde na vrhovima prstiju slične, detalji im se razlikuju, pokazala je studija objavljena u žurnalu Circulation Review.

Sada ima više blizanaca nego ikad

Broj blizanaca je veći nego ikad, pokazalo je istraživanje američkog Nacionalnog centra za zdravstvenu statistiku.

Broj blizanačkih trudnoća porastao je za neverovatnih 76 odsto između 1980. i 2009.

Presudne za ovaj skok su metode lečenja neplodnosti. Takođe, žene koje su starije od 30 godina češće rađaju blizance, a broj onih koje se odlučuju na prvo dete posle dvadesetih godina života je u stalnom porastu.

Psi razlikuju blizance

Iako ljudi teško razlikuju jednojajčane blizance, kod pasa to nije slučaj. Recimo, nemački ovčari koji su posebno obučeni, mogu primetiti varijacije u mirisima jednojajčanih blizanaca.

To važi čak i u slučajevima da blizanci žive u istoj kući i jedu istu hranu. Psi koji su korišteni u studiji bili su trenirani policijski psi posebno obučeni da razlikuju nijanse u mirisima.

Istraživanje je sprovedeno na blizancima starijim od pet godina, pa još nije poznato da li psi mogu da razlikuju i bebe.

Visoke žene češće rađaju blizance

Akušeri su poredili visinu žena koje su rađale blizance ili trojke, sa prosečnom visinom žena u Americi i otkrili da više žene češće rađaju blizance.

Istraživanje je objavljeno u Žurnalu reproduktivne medicine. Naučnici sumnjaju da razlog za ovu pojavu leži u hormonskom faktoru rasta sličnom insulinu, koji je povezan i sa verovatnoćom za rađenje blizanaca, kao i sa visinom tela, budući da stimuliše rast pojedinih ćelija kostiju.

Izvor: B92

Pogledajte još