Pokrećete biznis? Evo osam predloga

Ovo je osam najboljih platformi za pokretanje biznisa u 2013. godini, prenosi Business.hr.

Uskoro će vaš smartphone biti stvar prošlosti poput vokmena, a zameniće ga komjuterizovana kontaktna sočiva koje će moći da predvide vremensku prognozu ili dostave vašu poruku na Facebooku. Uskoro ćemo biti okruženi Wearable Computingom, a videćete ga kao 3D naočare, satove i druge dodatke koji će oblikovati vašu okolinu. Vaša prilika? Razmišljajte u smeru da će to uskoro biti tržište veliko poput današnjeg tržišta smartphoneova.

Prefinjeni alkohol i pivo

aboravite vino. Posao veštim pivarama i malim proizvođačima finog alkohola cveta jer sve više potrošača kao deo svog imidža neguje ispijanje kvalitetnih koktela i piva. Najmanji među njima - mikro proizvođači alkohola odlično posluju prodajući svoje proizvode po najvišim cenama u luksuznim prodavnicama. Mikropivare su u 2012. zabeležile 29 odsto veću dobit, a mikro proizvođači alkohola 32 odsto.

Specijalisti za krstarenja

Krstarenja su oduvek privlačila avanturiste. Danas, rastuća potražnja za manje istraženim putničkim rutama, iz koje je iznikla nova vrsta krstarenja, zahteva specijalizovana znanja i poseban pristup prema putnicima željnim pustolovine. Razmišljajte o rečnim krstarenjima, gastronomskim krstarenjima i krstarenjima baziranim na učenju stranih jezika.

Online edukacija

Troškovi studiranja rastu, a sve je manje radnih mesta što otvara mogućnosti za kompanije koje nude jeftinu ili besplatnu edukaciju, tj. osposobljavanja putem interneta. Ovde nije reč o hiperprodukciji diploma koja izaziva prezir mnogih jer neke od postojećih edukacija nude stručnjake s vrhunskih univerziteta. Međutim pokretanjem ovakve vrste start -apa ne očekujte brzi uspeh jer morate da dokažete svoju vrednost poslodavcima i studentima.

Potrošačka zdravstvena tehnologija

Zakon o reformi zdravstva u SAD-u je ubrzao trend ka potrošačkoj zdravstvenoj zaštiti. Kompanije lako pronalaze tržišta za svoje proizvode poput aplikacija za praćenje fizičkog stanja ili aparata za merenje šećera u krvi koji ciljaju na potrošače koji žele da pratei svoje zdravstveno stanje kako bi smanjili troškove lečenja. Kompanije za digitalne zdravstvene aparate su prošle godine zabeležile kapitalna ulaganja od 1,4 milijarde dolara što je 46 odsto više u odnosu na 2011.

Specijalizovana online maloprodaja

Sve sofisticiraniji online kupci traže proizvode za koje se otvaraju sve veća mesta na tržištu. Reč je o proizvodima poput odeće, čestitki, sunčanih naočara izrađenih prema individualnim željama kupaca ili vintage nameštaja. Sektori koji se brzo razvijaju su prodaja modnih uzoraka, čestitki i izrada fotografija. Kičaste, prilagodljive opcije u proizvodnim linijama proizvoda poput čestitki pobuđuju emotivnu stranu mladih, tehnološki osveštenih potrošača koji su spremni dobro da plate za te proizvode.

3-D izrada

Stigao je trend 3-D izrade koji najveći rast beleži u kompleksnim proizvodima manjeg obima proizvodnje, visokotehnološkim sektorima poput avio i svemirske industrije, medicinskih aparata - kao što su veštački udovi ili komponente za space shutle. Međutim, to nisu jedine mogućnosti za rast. Za tržište 3-D izrade do 2018. se očekuje da će vredeti tri milijarde dolara, a uključivaće mnoge 3-D igračke i nakit.

Virtuelna skladišta podataka

Virtuelna skladišta podataka vam omogućavaju pristup mnogim dokumentima: Razmišljajte o nadograđenim verzijama Dropboxa. Virtuelna skladišta podataka su dizajnirana za kompleksne transakcije, poput finansijskih transakcija ili pravnih tužbi. To su osetljiva i komplikovana područja koja zahtevaju sofisticirane mogućnosti kontrole i praćenja. S cenom od 85 centi po stranici ovde se radi o velikim iznosima za transakcije koje imaju hiljade strana dokumenata. Ova industrija danas vredna 600 miliona dolara će do 2017. prema procenama vredeti 1,2 biliona dolara.

Izvor: B92

Pogledajte još

Ostavite komentar

Vaša e-mail adresa neće biti postavljena.