Hrvatska promenila zastupnika u tužbi protiv Srbije dok je on pisao ostavku

Hrvatska vlada odlučila je da promeni zastupnika pred Međunarodnom sudom pravde u tužbi protiv Srbije, pa će umesto profesora Mirjana Damaška to sada biti profesorka Vesna Crnić Grotić s Pravnog fakulteta u Rijeci, piše zagrebački “Večernji list”.

List piše da je Damašk smenjen bez prethodnog obaveštenja, a kao razlog se navode obaveze profesora na Univerzitetu Jejl.

Damašk, međutm, tvrdi da to nije u potpunosti tačno.

Zanimljivo je, piše list, da je Damašk iako zvanično nije obavešten o smeni od Ministarstva pravosuđa, u ponedeljak poslao dopis u kome se zahvalio na saradnji.

- Smena se poklapala s mojom željom, ali nisam očekivao tako nediplomatski juridistički postupak. …Mislim da sam svojom saradnjom s hrvatskim pravosuđem još od vremena domovinskog rata zaslužio korektniji odnos”, rekao je Damaška za Večernji”.

On je potvrdio da je tačno da je zauzet nastavom ali da to nije jedini razlog za njegovu odluku da napusti tu funkciju.

- Za to sam se odlučio i zbog nekih drugih razloga koje zbog njihove osetljivosti ne želim da iznosim dok traje parnica. Za mene taj proces nije u domenudnevnopolitičkih igara, nego predmet od izuzetne ozbiljnosti”, rekao je Damaška.

Izvor: Večernjilist

Pogledajte još